Tot i que amb mitja hora de retard, 8.600 persones, segons la Policia Local de Manresa, s'han reunit aquest matí a la capital del Bages per iniciar la segona etapa de la Marxa per la Llibertat. Els participants han abandonat a dos quarts de nou la zona del Congost, on alguns d'ells han fet nit, i caminen ferms en direcció a Sant Quirze del Vallès, punt i final d'aquesta jornada.

Tal i com s'ha anunciat per megafonia, després d'esmorzar i agafar forces la marxa ha arrencat a dos quarts de nou del matí, més tard del previst i amb una temperatura poc agradable. La caminada s'ha iniciat al Passeig de Sant Joan amb la presència de gent de totes les edats i ha enfilat cap al Passeig del Riu.

Els càntics i proclames que van retronar ahir durant hores a la C-16 en la primera etapa entre Berga i Manresa, s'han tornat a sentir ben fort a primera hora del matí. «Llibertat presos polítics» o «Independència» s'han barrejat amb les discussions i converses sobre el panorama polític que tenien els manifesants mentre avançaven pas a pas.

El recorregut d'aquest dijous ha transitat per la C-55 fins a Sant Vicenç i llavors s'ha entrat a l'autopista C-55C-16. En el primer tram, els Mossos han desviat el trànsit per la C-16. A quarts d'onze del matí, la marxa ha arribat a Castellgalí. A mesura que la marxa anava avançant, més manifestants s'afegien a la columna. No s'ha realitzat parada per esmorzar i el ritme és ben viu.

A les 14.00 hores la Marxa ha arribat a Vacarisses, on s'ha realitzat una parada per dinar. Allí, uns 500 bagencs han agafat la R4 cap a Manresa per tornar cap a casa, cansats però amb la intenció de tornar-hi demà per arribar a Barcelona.

Intercanvi d'insults a Castellgalí

Al pas per Castellgalí, uns veïns amb una bandera d'Espanya i una pancarta que posava «CDR terroristes» han increpat els participants a les marxes i hi ha hagut intercanvi d'insults entre els dos bàndols.

La segona etapa de la Marxa per la Llibertat tindrà 40 quilòmetres i la columna que ahir ja va arrencar des de Berga i avui ho ha fet de de Manresa s'unirà amb la columna provinent d'Osona.

{C} GMv2|pTipoComp=fotos&pIdGaleria=5da81347897ae0645e5e4a15|GMv2

Veure Galeria

Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, era al Congost aquest matí. Paluzie realitzarà un tram de la caminada al costat dels manifestants.

En declaracions a Regió7, ha afirmat que existeix preocupació per la situació que s'està vivint al país i ha enviat dos missatges: "Estem molt preocupats per la situació i pels ferits, alguns de gravetat. Volem donar dos missatges: un a l'estat, principal responsable d'aquesta violència. Quin exemple està donant als joves de 20 anys, en plena formació política, amb líders gran defensors de la no violència condemnats a presó per sedició? L'altre missatge és per als independentistes: l'1-O va tenir èxit perquè hi havia un projecte polític, ara si no es recupera una unitat de projecte i es defineix un horitzó, no es podrà canalitzar. Sense resposta política la mobilització popular acaba faltada", ha explicat.