Segueix-nos a les xarxes socials:

Manresa entra a la fase 1: botigues i bars s'han apuntat amb ganes a la reobertura

Els comerços han pogut fer activitat normal i les terrasses han habilitat el 50% de les taules · Els establiments de més de 400 m2 també han pogut obrir amb l'espai limitat a aquest topall

Obertura de comerços i terrasses a Manresa el primer dia de la fase 1

36

L'esperada entrada a la fase 1 s'ha traduït aquest matí de dilluns a Manresa, ja a primera hora, amb algunes -no totes- les terrasses de bar obertes i plenes de gent que no ha volgut deixar passar ni un minut més per assaborir el cafè o entrepà que feia més de dos mesos que no es podia prendre al carrer, o bé una cervesa al migdia, però deixant l'espai que marca la normativa, que diu que en aquest nou estadi del desconfinament, les terrasses només poden habilitar el 50 % de l'aforament habitual i separant les taules dos metres les unes de les altres.

No han obert les del Passeig de Pere III de Crist Rei en avall, on només hi havia quatre taules d'una nova braseria que ha obert portes a la casa Cabernet Espanyol. El seu propietari diu que hi servirà tapes. De Crist Rei en amunt no ho estaven totes ni de bon tros. Sí que ho han fet, per exemple la de L'Apina.

I com els bars, el comerç de la capital del Bages també s'ha començat a despertar aprofitant la fase 1, tot i que hi ha establiments que ja fa dues setmanes que treballen amb cita prèvia. A quarts de 10 del matí, es podien veure encara les persianes abaixades o a mig obrir i dependents i dependentes desinfectant.

Un dels establiments que ha tornat a l'activitat és la llenceria Maite, a tocar del pati del Casino, que just es va traslladar des del carrer de Pompeu Fabra quan es va declarar l'estat d'alarma. Judit Riera, la propietària del negoci, i Isabel Casas, dependenta, han obert amb ganes després de mes i mig amb la persiana baixada i quinze dies atenen amb cita prèvia. Res a veure, però, amb poder obrir les portes i que la clientela pugui entrar sense demanar hora. Això sí, a l'entrada, hi havia un dosificador de gel hidroalcohòlic per desinfectar-se les mans.

Al carrer d'Àngel Guimerà, al Passeig de Pere III i al carrer del Born hi havia al matí moltes més botigues obertes i força gent passejant en comparació a dissabte, incloses la majoria de fraquícies, que estaven tancades. Alguna persona ja estava fent cua a primera hora davant la porta esperant que obrís el negoci. És el cas de la botiga Montse Interiors. A la cafeteria-restaurant Las Vegas, a la plaça de Sant Domènec, ja tenien les taules, més separades i ocupant més espai de la habitual, plenes i amb cua per seure-hi i amb una de les responsables del negoci passant de seguida a la taula que es budava per desinfectar-la.

També han tingut requesta de seguida les terrasses obertes a la plaça Major i la que hi ha a una de les placetes del carrer de Sant Miquel, de L'Ànima, establiment especialitzat en pernil, que ja funcionava per a la venda d'embotit però avui ja ha pogut obrir la part de cafeteria al carrer.

This browser does not support the video element.

La Catalunya Central entra en la fase 1

El BOE va ampliar dissabte algunes mesures de la fase 1. Així, l'ordre suavitza les mesures de restricció i permet als establiments i locals comercials detallistes i de prestació de serveis obrir encara que superin una superfície útil d'exposició i venda igual o inferior a 400 metres quadrats, amb la condició que fixin a aquest topall màxim l'espai que reobre al públic. A més, es permet la caça i la pesca esportiva i recreativa. L'ordre també dicta que els serveis d'inspecció municipals, autonòmics o de policia especial, cadascun en l'àmbit de les seves competències, seran els encarregats de vigilar el compliment de les mesures i d'instruir els procediments sancionadors.

Per a la fase 2, en la qual el territori central, si no hi ha recaigudes, entraria en principi d'aquí a quinze dies, l'ordre continua recomanant el teletreball i incorpora mesures que busquen garantir la protecció dels treballadors, així com per evitar la concentració de persones en determinats moments en el nou escenari proporcionat per aquesta fase. En l'àmbit social, l'ordre flexibilitza les mesures que afecten la circulació, assistència a vetlles, enterraments i llocs de culte, i es permetrà la celebració de noces per a un nombre limitat d'assistents.

This browser does not support the video element.

Primers clients dels bars de la plaça Major de Manresa en l'entrada a la fase 1

A més, permet a les comunitats autònomes autoritzar les visites d'un familiar a habitatges tutelats i a centres residencials de persones amb discapacitat sempre que no tinguin casos de Covid-19 confirmats o hi hagi residents en quarantena. Hauran de concertar cita prèvia i hi podrà anar un màxim d'una persona per resident. Quant al comerç detallista i de prestació de serveis, es podrà reobrir al públic centres i parcs comercials, els negocis de restauració, excepte discoteques i bars d'oci nocturn, podran obrir novament al públic per a consum en el local, entre d'altres.

Prem per veure més contingut per a tu