No tothom viu les mateixes situacions d'estrès, i les capacitats per gestionar-lo són molt diverses, però, si hi ha un col·lectiu per al qual és crucial saber regular les emocions, aquests és el de les persones que es troben privades de llibertat.

La instructora manresana de mindfulness Rosa Torras explica que entre els escrits que els presos li adrecen es poden trobar frases com ara aquestes: «M'ajuda a portar millor el dia a dia de la meva condemna perquè aprenc a relaxar-me i a calmar la ment», «he après a escoltar-me i a cuidar-me», «he deixat de lluitar i accepto allò que no puc canviar».

Rosa Torras afirma que la situació dels presos s'ha vist agreujada durant el confinament a causa de l'epidèmia de coronavirus.

Ha estat una de les poques persones externes, conjuntament amb els sacerdots que ofereixen guia espiritual, que ha pogut entrar als mòduls de Brians 2 a fer meditació des de principi de maig. Assegura que li van donar permís perquè consideraven que ajudaria a «fer pujar els ànims i a calmar els nervis» dels interns.

La terapeuta recorda que durant el confinament els presos no van poder sortir de permís ni tampoc els estaven permeses les visites de la família.

No han pogut fer activitats que abans alleugerien el temps de condemna, «ni escola ni esports ni programes ni tallers», i això ha afegit limitacions a un context en què ja n'hi ha moltes. «Ha sigut dur per a ells. Jo hi segueixo anant cada dimecres i faig un recorregut pels mòduls. La meditació els està sent una bona eina per relaxar cos i ment».

Confinats dins del confinament, la població carcerària ha viscut encara amb més intensitat les conseqüències de la covid-19 amb mesures preventives, però que dintre d'una presó han amplificat els efectes col·laterals.