Amb cua. Així ha començat la primera jornada dels cribratges massius a Manresa, al Casal de les Escodines. Pels volts de les 11 hi havien passat més d'un centenar de persones, i a dos quarts de 2 del migdia ja se n'havien realitzat 313. L'objectiu és identificar els casos positius de covid asimptomàtics i trencar cadenes de transmissió.

Teresa Sabater, gerent en funcions de la Regió Sanitària Catalunya Central del CatSalut, ha explicat que si s'han escollit les Escodines, el Barri Antic, el Poble Nou, la Carretera Santpedor, la Font dels Capellans i la Sagrada Família és perquè són els sis barris de Manresa que es va veure que acumulaven més del 50% de les PCR positives realitzades a la ciutat. Ho ha il·lustrat amb un mapa on es podien veure els sis focus de calor corresponents als sis barris, de color groc en relació a la resta. Tant ella com l'alcalde Marc Aloy, que s'ha fet la prova perquè és veí del Barri Antic, han insistit molt a animar la població a participar en aquests cribratges organitzats pel Departament de Salut, els tercers que es fan a la Regió Sanitària Catalunya Central després de Vic i de Manlleu. Sabater ha afirmat que si no són massius no serviran.

També ha explicat que el resultat de la prova s'enviarà per missatge de mòbil als ciutadans i que la previsió és tenir-lo al cap de 24 hores de fer-se-la. El laboratori de la Fundació Althaia és l'encarregat d'analitzar-los. Si aquella persona dona positiu se li recomanarà que faci una quarentena de deu dies i es trucarà els seus contactes més directes seguint el procediment habitual a cura dels rastrejadors. L'objectiu: tallar les cadenes de transmissió.

Elisabet Descals, adjunta a la direcció del SAP Bages-Berguedà, i Assumpta Prat, directora d'Infermeria de la Fundació Althaia, han reclamat responsabilitat a la població per no arribar als nivells de la primera onada i als alarmants efectes que van tenir, no només per a la població sinó també per al sistema sanitari.

El cribratge massiu es farà entre avui i el 6 de novembre amb la previsió de realitzar entre 2.500 i 3.000 proves, unes 500 cada dia.

Voluntari i gratuït

Les proves es realitzen a persones sense simptomatologia, amb una edat compresa entre els 15 i els 64 anys, que siguin veïns dels respectius barris esmentats i que no s'hagin fet cap PCR darrerament. És una prova voluntària i gratuïta i la convocatòria s'ha fet via carta amb una bustiada al veïnat dels sis barris.

Ahir, la sala d'actes del Casal de les Escodines va quedar preparada per acollir, entre avui i demà, matí i tarda, les dues primeres jornades dels cribratges massius que es faran en els sis barris de Manresa on s'ha vist que hi havia un elevat nombre de PCR positives.

La previsió és que les conclusions dels resultats es comuniquin de cara a la segona setmana de novembre.

Les proves al Casal de les Escodines es fasn al veïnat de les Escodines i del Barri Antic, a qui s'ha convocat mitjançant una bustiada. Després, vindran el Poble Nou i Carretera Santpedor, que igualment han estat convocats per carta. La intenció és detectar possibles casos asimptomàtics per tal d'evitar que contagiïn altres persones aïllant-los a ells i als seus contactes directes fins que no siguin transmissors.

Un parell de minuts

A la sala d'actes del casal del carrer de Sant Bartomeu ahir havien disposat quatre taules separades per mampares, on es faran entre tres i quatre proves simultàniament. Tot el procés dura un parell de minuts. S'aconsella a la ciutadania que vagi a fer-se el cribratge a la zona que li correspon segons el barri on viu, però si algun ciutadà va a fer-se la en una altra zona, no hi haurà cap problema.

Per a la gestió de les cues al pati d'accés, va informar l'Ajuntament, que ha cedit els espais on es faran els cribratges, hi haurà quatre persones al matí i quatre més a la tarda (dues de l'Ajuntament i dos voluntaris de Creu Roja). A més, hi haurà un tècnic municipal que ho coordinarà. Ahir, havien col·locat tanques al pati per distribuir la gent, i a les voreres hi havia senyals de prohibit aparcar per reservar les places per al cribratge. Per accedir al casal s'ha habilitat un circuit d'entrada i un de sortida i a la recepció hi ha taules per als temes administratius (comprovació de targeta sanitària, registre...).

Les proves PCR s'analitzaran al laboratori de la Fundació Althaia, a l'Hospital Sant Joan de Déu, i en la seva realització als ciutadans hi participa personal dels centres d'atenció primària d'Althaia i de l'ICS. En concret, al matí hi haurà un infermer, dos tècnics auxiliars en cures d'infermeria i sis unitats d'atenció a la ciutadania (personal administratiu), i a la tarda, un infermer, tres tècnics auxiliars en cures d'infermeria i set unitats d'atenció a la ciutadania.

La prova del palet al nas

La PCR permet identificar les persones que estan patint una infecció per SARS-CoV-2, tant si en presenten símptomes com si són asimptomàtiques. Per realitzar-la cal una mostra de la mucosa, que es pot obtenir del nas i de la gola i que el professional sanitari extreu amb l'ajuda d'un bastonet. En aquest cas, del nas.

Els dies, llocs i horaris que es faran els testos són els següents:

Barris de les Escodines i Barri Antic

Dies: 29 i 30 d'octubre

Horari: de 8:30 a 13:30h i de 15:00 a 20:00h

Lloc: Casal de les Escodines (C. Sant Bartomeu, 50)

Barris del Poble Nou i Carretera Santpedor

Dies: 3 i 4 de novembre

Horari: de 8:30 a 13:30h i de 15:00 a 20:00h

Lloc: Ateneu de les Bases ( C. Cintaires)

Barris de la Font dels Capellans i Sagrada Família

Dies: 5 i 6 de novembre

Horari: de 8:30 a 13:30h i de 15:00 a 20:00h

Lloc: Casal Cívic Font dels Capellans ( C. Granollers, s/n)