La desescalada de les dades d'afectació de l'epidèmia a Manresa ha portat la ciutat al capdavall d'un indicador: el de velocitat de contagi.

Manresa és hores d'ara la segona ciutat catalana de més de 50.000 habitants amb menor ritme de transmissió de la malaltia. L'index és de 0,76, el que vol dir que deu persones infectades transmeten el virus a set. La velocitat de contagi mesura quantes persones infecta de mitjana cada positiu i la comunitat científica recomana que estigui per sota d'1 per poder controlar la transmissió.

Després de setmanes en les què Manresa apareixia al capdamunt dels indicadors de seguiment de la situació epidemiològica, la reducció de la velocitat de transmissió no és l'única notícia positiva.

Segons les darreres dades del Departament de Salut de la Generalitat, Manresa és la setzena ciutat de més de 50.000 habitants en incidència acumulada a catorze dies i la dinovena en risc de rebrot.

Com al conjunt de la comarca del Bages, a Manresa el risc de rebrot va de baixa des del dia 13 de gener i ja fa deu jornades que milloren les dades.

Així, si a la comarca del 10 al 16 de gener es van detectar 615 positius, del 17 al 23 en van ser 410. En els mateixos períodes, els contagis comptabilitzats a Manresa van baixar de 288 a 182. Es tracta d'un centenar més en un a setmana, encara que prop de dos-cents nous casos en set dies donen una idea de la virulència que encara té l'epidèmia.

Del conjunt de comarques de l'àmbit de cobertura del diari, el Solsonès és la que presenta pitjors indicadors a causa del brot a la residència del bisbat de Solsona que s'ha donat per tancat amb un 31% de defuncions i on el contagi va afectar el 70% de residents i a més de la meitat de la plantilla.

El Solsonès és la segona comarca catalana en risc de rebrot, amb 1.423 punts, només superada pels 2.619 de la Vall d'Aran. És la cinquena en velocitat de transmissió del viris, amb un índex de 1,39, i la quarta en incidència acumulada a 14 dies, amb 1.070 positius per 100.000 habitants en catorze dies. Pel que fa a la resta de comarques, el Berguedà manté una evolució positiva i ha baixat a 378 punts de risc de rebrot i a 0,72 de velocitat de transmissió del virus; la Cerdanya segueix pel mateix bon camí amb 338 punts de risc de rebrot i 0,75 de velocitat de contagi, igual que el Moianès, amb 294 i 0,78 i l'Anoia, 510 i 0,85. A l'Alt Urgell, però empitjoren fins a 573 i 1,05.