Davant d'un Ajutament de Manresa amb les banderes a mig pal i un crespó negre penjat a la façana, centenars de persones s'han concentrat aquest dijous, primer al migdia i després al vespre, a la plaça Major de Manresa per mostrar el seu rebuig a la violència masclista i condemnar la mort ahir, dimecres, d'una veïna de la ciutat de 34 anys, Jordina M.P., presumptament a mans de la seva exparella.

El primer dels dos actes de protesta i denuncia ha tingut lloc a les 12 del mgidia. Ha esta un colpidor minut de silenci per un assassinat que té el trist honor de ser el primer cas de violència masclista que ha acabat amb víctima mortal aquest any a Catalunya.

L'Ajuntament va decretar ahir mateix dos dies de dol i avui, davant del consistori, una munió de persones encapçalades per l'alcalde, Marc Aloy, el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, i representants de totes les forces polítiques han fet costat a la mare i el pare de la víctima i han guardat un minut de silenci. La dona era mare de dues filles, de 7 i 4 anys.

Minut de silenci en record de la dona de 34 anys assassinada

Minut de silenci en record de la dona de 34 anys assassinada

Un cop acabat, Aloy ha estat el primer a mostrar públicament el seu condol a la família, present a l'acte, així com als seus amics. El batlle ha reconegut que la ciutat està "colpida" pel succés. "No hi ha lloc per aquesta xacra, ni a Manresa ni a enlloc", ha assegurat, tot reivindicant la necessitat de "combatre-la d'arrel".

Minut de silenci en record de la dona de 34 anys assassinada (2)

Minut de silenci en record de la dona de 34 anys assassinada (2)

Per la seva part el conseller del departament de Treball, Afers Socials i Famílies Chakir El Homrani, també ha lamentat que successos com aquest "posa davant del mirall el pitjor de la societat" i ha reivindicat la necessitat d'acabar amb aquesta violència "sumant esforços per erradicar-la". Des del Consell Municipal de la Dona, Maria Descàrrega, també ha apel·lat a "l'educació com a principal eina per reforçar els valors morals perquè aquesta víctima sigui l'última".

Declaracions de Marc Aloy, Charik El Homrani i Maria Descàrrega

Declaracions de Marc Aloy, Charik El Homrani i Maria Descàrrega

L'acte més massiu, però, ha tingut lloc a les 6 de la tarda. A la mateixa plaça Major, centenars de persones s'han concentrat per exigir la fi de la violència masclista en un acte curt, però contundent. A través de la lectura de tres manifests a càrrec dels col·lectius feministes Acció Lila, les Aamas i el Consell Municipal de la Dona s'ha volgut mostrar el suport a la família de la víctima i s'ha fet una crida a no defallir en la lluita contra la violència masclista.

Concentració de condemna a l'assassinat d'una veïna de Manresa

Concentració de condemna a l'assassinat d'una veïna de Manresa

Amb lemes com "No és un cas aïllat, és el patriarcat" i "visca, visca, visca, la lluita feminista", els assistents, de totes les edats, han condemnat el crim. La protesta duia com a lema 'Feminisme o barbàrie'.

L'excompany de la víctima, de 40 anys, detingut

Els Mossos van trobar el cos de Jordina M.P. morta i amb signes de violència ahir al migdia en un habitatge del bloc 31 del carrer de la Pau de Manresa. Fruit de les indagacions policials dutes a terme, es va detenir un home de 40 anys de nacionalitat espanyola, exparella de la finada, com a presumpte autor dels fets, que s'hauria intentat suïcidar després d'haver matat la dona i que va requerir atenció sanitària. No tenia antecedents policials.Després de passar la nit a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, aquest dijous, als volts del migdia, se l'ha traslladat a la comissaria dels Mossos. No és previst, però, que aquest dijous declari encara davant del jutge.

Les mostres de condol a la família de la víctima es van succeir al llarg de tota la tarda i vespre d'ahir. A l'acte de commemoració dels 90 anys de la proclamació de la República (vegeu pàgines 2 i 3) l'alcalde Marc Aloy va llegir un comunicat on va expressar, «en nom del consistori i de la ciutat, la nostra més profunda condemna a l'assassinat», va oferir «el nostre suport, solidaritat i afecte a la família i a les persones properes a la víctima» i va instar a «lluitar com a institució, com a país, com a societat per posar fi a aquesta vergonya». Va informar que «hem acordat amb els representants de tots els grups municipals que declarem dol oficial a la ciutat, a partir d'ara i fins divendres a mitjanit, amb les banderes a mig pal, minuts de silenci a tots els actes i un crespó negre a la façana de l'Ajuntament.