Segueix-nos a les xarxes socials:

La pandèmia augmenta les sol·licituds per fer el voluntariat jove d’Althaia

S’ha hagut de reduir les activitats que feien habitualment per culpa del coronavirus

La pandèmia augmenta les sol·licituds per fer el voluntariat jove d’Althaia

La Fundació Althaia de Manresa ha tingut aquest estiu més voluntaris joves que mai. 23 nois i noies han estat fent activitats de voluntariat a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. Són 20 més que no pas el 2017. A Althaia es mostren molt satisfets amb el treball que han realitzat els participants de la campanya que va acabar ahir.

A l’hospital destaquen que la labor principal d’aquests voluntaris era la d’acompanyar als pacients. Una de les seves tasques era explicar a les persones que entraven les mesures sanitàries que havien de seguir a l’hospital, com posar-se gel hidroalcohòlic o portar mascareta.

Voluntaris molt implicats

Ajudaven a la gent que tenia dificultats per fer servir les màquines de l’entrada i els explicaven on havien de posar el codi de barres de la targeta sanitària per a obtenir la cita. Si veien que els pacients estaven perduts els indicaven, o fins i tot els portaven al lloc on havien d’anar. També feien companyia a les persones que estaven soles a les habitacions de l’hospital o mentre esperaven a ser traslladades. I a les que arribaven a Urgències, els hi donaven un plànol amb el circuit que havien de fer i se’ls ajudava a trobar les sales on eren atesos.

Fins i tot jugaven amb els nens ingressats a l’ala de pediatria. Hi ha infants que «passen moltes hores aquí, i els voluntaris feien que la seva estança a l’hospital fos més bona», indiquen a Sant Joan de Déu. A més a més destaquen la importància del servei de ludoteca que feien els joves quan els professors no hi eren.

A banda d’aquesta labor social amb les persones, també en feien d’altres, com repartir propaganda sobre la campanya de vacunació contra la covid-19 o informar i ajudar a descarregar l’aplicació per a mòbils d’Althaia. A l’hospital destaquen que els joves que fan el voluntariat «estan més integrats en el tema de la salut, perquè veuen la importància que tenen». A més a més, un cop a la setmana, contribuïen amb el projecte solidari infantojuvenil, en què posaven una parada a l’entrada de l’hospital per tal de recaptar diners per millorar els espais i les habitacions on es troben els infants i els joves.

Durant la pandèmia, però la varietat d’activitats que es feien es va reduir. «Per prevenció buscàvem tasques que es poguessin fer sense posar en risc a ningú», diuen a l’hospital.

Expliquen que abans els voluntaris feien acompanyament als pacients que estaven al Centre Hospitalari, o anaven al centre de disminuïts físics on els joves portaven jocs de taula, parlaven una estona amb ells o els hi posaven música.

Llibertat d’horaris

Els voluntaris no tenien uns horaris ni un temps establert per anar-hi. «Normalment venien dues, tres o quatre hores», indiquen a l’hospital, i assenyalen que tan sols se’ls demanava que quan hi acudien, ho fessin durant la setmana sencera, de dilluns a divendres. Afegeixen que tothom pot apuntar-se al voluntariat, que a l’estiu és del 5 de juliol al 27 d’agost. El primer dia que feien de voluntaris se’ls explicaven les tasques que farien i se’ls feia un recorregut per tot l’hospital perquè se’l coneguessin.

Tothom qui hi estigui interessat a apuntar-se, pot fer-ho posant-se en contacte amb el servei de voluntariat d’Althaia a través del correu electrònic voluntariat@althaia.cat o trucant al telèfon 93 875 93 00, i marcant l’extensió 3321.

Els voluntaris han augmentat de 3 a 23 joves en 5 anys

El voluntariat jove a Althaia va començar l’any 2017. En el primer programa que es va fer tan sols hi van participar 3 persones. L’any següent a l’hospital van fer una crida per tal de trobar voluntaris, i el 2018 s’hi van apuntar 6 joves. El 2019, es va duplicar la xifra, que va passar a ser de 13 nois i noies. El 2020, amb l’arribada de la pandèmia, els joves no van tenir por i va continuar creixent el nombre de voluntaris fins als 15. I aquest any, han estat 23 joves.

Prem per veure més contingut per a tu