Contenidors plens de bon matí. Aquesta inusual imatge s’ha pogut veure puntualment a Manresa per a sorpresa dels ciutadans i té a veure amb proves realitzades per l’Ajuntament per recollir la brossa en horari que no sigui de nit.

Segons ha pogut saber aquest diari, s’han fet proves de recollida en horari diürn, una pràctica que ha cridat l’atenció després d’anys i panys de recollida nocturna.

Un altre aspecte que cal tenir en compte és que l’any que ve s’implantarà el nou sistema de recollida de la brossa amb contenidors tancats. Així que ens trobem en un moment en què s’està repensant el servei.

Manresa serà l’any que ve la primera població catalana de més de 50.000 habitants en la qual els ciutadans faran servir contenidors controlats i tancats de la brossa en general, l’orgànica i els envasos.

Que es tanquin els contenidors d’envasos és un fet poc habitual a Catalunya. No es fa gairebé enlloc ni és tan necessari per incentivar el reciclatge ni pel retorn econòmic que suposa. Però aquest sistema permetrà a l’Ajuntament aplicar un pagament de la taxa de deixalles perquè les llars que menys reciclin paguin més diners.

«Cal trobar les franges millors del ventall que va de les 7 del matí a les 12 de la nit»

El regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet, ha explicat que s’estan fent proves en diferents franges horàries per tal de veure les conseqüències de fer la recollida de la brossa de dia.

Hi ha hores més punta en les quals no es pot anar tan ràpid. «Cal trobar les franges horàries que van millor del ventall que hi ha de les 7 del matí a les 12 de la nit», ha explicat.

Huguet afirma que tancar els contenidors d’envasos ajudarà a augmentar la qualitat del que hi ha dins el contenidor groc, reduirà les aportacions que no li corresponen «i això implicarà un major retorn econòmic, perquè se’ns paga en funció de la qualitat i, a més, permet promoure la prevenció de residus».

El regidor de Ciutat Verda ha afirmat que aplicar el pagament per generació incentivarà la utilització d’envasos compostables, reutilitzables o, directament, no fer-los servir i, per exemple, anar a comprar amb bosses de casa o carmanyoles. «Aquesta és la palanca que ha d’ajudar a aconseguir-ho», ha assegurat.