La plaça Puigmercadal de Manresa acollirà aquest cap de setmana un mercat de productes artesanals i de disseny amb la voluntat que es consolidi i que es pugui celebrar un cop al mes. S’anomenarà Artífex Market, i és una iniciativa de les persones responsables del petit però actiu viver d’emprenedoria artesanal que hi ha a la Muralla del Carme, al costat de l’entrada del mercat. El viver, una iniciativa de l’Ajuntament, celebra just aquest dissabte el seu primer aniversari.

L’Artífex Market obrirà divendres a la tarda, el dissabte tot el dia i també el diumenge al matí. Hi haurà 18 parades obertes al públic. N’hi haurà d’artesania tèxtil, joieria, cosmètica natural i també paradistes del Puigmercadal i comerços de la vora amb pastissos, tastos d’olis, de productes de la terra i vi.

«Neix per celebrar el nostre primer aniversari, però és una llavor de propers mercats», ha explicat aquest dijous al migdia Susanna Cuervas, que juntament amb Dolors Miró, dissenyen, elaboren i venen espardenyes d’espart artesanals al viver. És la botiga d’Spart. Comparteixen espai amb El taller de la tieta d’artesania tèxtil; Macropus, centrada en el món del porteig i de l’embaràs; i Lulets, de disseny i comercialització de joguines de cartró. «Ha sigut un any de reptes, d’intentar encaixar moltes peces, de fer coneixences amb altres artesans i dissenyadors i crear una simbiosi», ha manifestat Cuervas.

La regidora d’Indústria, Comerç i Activitats de l’Ajuntament de Manresa, Núria Masgrau, ha explicat que dissabte farà un any que «l’Ajuntament va posar en funcionament aquest viver, aquest espai d’emprenedoria artesanal i comercial. Les persones que tenen l’adjudicació estan satisfetes amb el treball fet i tenen ganes de celebrar-ho. Ho faran amb una prolongació de la seva activitat d’artesania amb l’Artífex Market». Segons Masgrau, «avui en dia que la competència és global, el producte artesanal té un valor afegir incalculable».

El juliol del 2020 l’Ajuntament va obrir una convocatòria per accedir a un local i crear un viver d’artesania de la Muralla del Carme, 5. Quatre projectes van obtenir la màxima puntuació. Són els qui van obrir l’octubre següent. Tenen un contracte d’arrendament de tres anys que es poden prorrogar a dos més. Paguen un lloguer de 81,90 euros que inclou la llum i l’aigua, el servei de telefonia i una assegurança. Segons Masgrau, els productors artesanals «són els qui possiblement tenen més dificultats a l’hora de llogar un local i costejar els costos que implica perquè tenen una producció limitada i acotada perquè és manual i lenta.

A d’Spart, Cuervas i Miró dissenyen i elaboren a mà espardenyes d’espart. Ara han tret la col·lecció d’hivern. Valoren positivament el primer any d’activitat. A més a més «és un ofici artesanal que ens estimem i que, sinó, es va perdent a poc a poc. Ara es dona molt valor als productes fets manualment, però cal molta paciència, temps i ofici».