Les residències Sant Andreu Salut, de Manresa, i Sant Víctor, d’Artés, participen en un estudi pioner sobre l’impacte de la covid-19 als centres geriàtrics, de discapacitat i de salut mental, liderat per la UVic-UCC.

L’estudi ResiCovid-19 està analitzant en aquests moments com ha afectat la pandèmia tant els residents com els professionals que hi treballen, i vol servir de base per elaborar propostes de millora del model assistencial.

«ResiCovid-Avaluació de l’impacte de la pandèmia de Covid-19 en les persones i organitzacions de l’àmbit residencial de Catalunya i propostes de millora del model» té com a investigador principal Xavier Gómez-Batiste, catedràtic a la Càtedra de Cures pal·liatives de la UVic-UCC i membre del Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central (C3RG).

A més a més del grup de recerca C3RG també hi han participat els grups de recerca següents de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC): Methodology, Methods, Models and Outcomes of Health and Social Sciences (M3O), Data Analysis and Modeling Research Group (DAM), Salut Mental i Innovació Social (SaMIS), Grup d’Estudis de Gènere (GETLIHC), Grup de Recerca en Esport i Activitat Física (GREAF) i Grup de Recerca Educativa de la Universitat de Vic (GREUV).

Les residències de Manresa i Artés són dues de les 45 de tot Catalunya que s’estudiaran: 38 geriàtriques, 5 de discapacitat i 2 de salut mental.

Mostra representativa

Es van seleccionar seguint l’estratificiació de tipus (geriàtriques, discapacitat, salut mental), territori (regions sanitàries), titularitat (pública, concertada, privada), mida (petites, mitjanes i grans) per aconseguir una mostra representativa que permeti extrapolar les conclusions.

De la Catalunya Central, a banda de les del Bages n’hi ha cinc d’Osona: Llar Residència Manlleu (Osonament) i les residències Riudeperes (Fundació Sant Tomàs), Cals Avis de Torelló (Rocaprevera), Lantus de Tona i El Nadal de Vic.

El projecte ResiCovid-19 ha estat, resolt de forma provisional, un de la trentena de projectes de recerca escollits per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca entre tots els que es van presentar a la convocatòria arreu de Catalunya en àmbits temàtics diversos.

Els objectius de l’estudi proposat són, d’una banda, avaluar l’impacte de la pandèmia en les persones que viuen a les residències geriàtriques, de dependència i salut mental de Catalunya –així com l’afectació que ha tingut en els seus familiars, els treballadors i les pròpies organitzacions– i, d’altra banda, a partir dels aprenentatges obtinguts, establir propostes de millora assistencial i del model d’organització per a aquestes persones.

Sense avaluació sistemàtica

En aquest moment, encara no hi ha avaluacions sistemàtiques i en profunditat de la realitat viscuda a les residències durant la pandèmia.

Per aquesta raó, aquest estudi pot ajudar a comprendre l’impacte de la primera onada i extreure idees que donin resposta a necessitats presents i futures, així com repensar el model d’atenció de les persones en l’àmbit residencial.

ResiCovid-19 compta amb la participació d’onze grups de recerca de tres universitats catalanes: la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya.

A més, disposa de partners internacionals de la University of Edinburgh, (Escòcia), la Radboud University (Holanda), el Karolinska Institutet (Suècia) i la London School of Economics & Political Science (Regne Unit).

El projecte té el suport institucional de les principals patronals del sector, societats científiques i col·legis professionals, així com dels departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies.

Recerca sobre cronicitat

El Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central (C3RG) és un grup de recerca que té com a missió generar nou coneixement per abordar millor els reptes que la cronicitat comporta per als sistemes d’atenció a la salut i el benestar de les persones.

És format per un equip multidisciplinari i interinstitucional, amb membres i col·laboradors de les principals institucions sanitàries i acadèmiques d’Osona i el Bages: la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Althaia de Manresa, la Fundació Sant Andreu Salut, l’Institut Català de la Salut, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya a través del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), l’EAP Vic Sud, l’EAP Centelles i l’Hospital Clínic de Barcelona, així com la Fundació d’Osona per la Recerca i l’Educació Sanitàries (FORES).

«Cada dia és un patir constant perquè vas a treballar pensant que pots ser positiu»

La residència Sant Víctor d’Artés, amb una cinquantena d’usuaris, és una de les que participa en l’estudi ResiCovid-Avaluació de l’impacte de la pandèmia de covid-19.

El seu director, Josep Maria Macià, valora molt positivament la iniciativa i lamenta que els darrers dos anys ho han passat «molt malament». «Hem treballat molt dur, ens hem transformat i sempre hem intentat anar un pas endavant de tot allò que ens transmetia la comunitat mèdica», ha relatat. És conscient que els usuaris de les residències són els que ho han passat pitjor, tot i que diu que l’impacte per als treballadors també ha estat «molt bèstia». «Cada dia és un patir constant perquè vas a treballar pensant que pots ser positiu perquè interactues amb el món exterior», relata. Per això, creu que un estudi d’aquestes característiques pot ajudar-los a «preveure i millorar de cara a un possible escenari futur similar a aquest».