El Servei de Digestologia de la Fundació Althaia realitza un nou procediment per extreure lesions premalignes o càncers incipients de l’estómac, còlon i recte per via endoscòpica. És un nou abordatge molt menys invasiu dels càncers gastrointestinals inicials, que busca una millora en la recuperació del pacient i en la seva qualitat de vida. És també un procediment menys agressiu respecte a la intervenció quirúrgica convencional, ja que s'evita l’extirpació total o parcial de l’estómac, còlon o recte.

La detecció precoç d'un càncer d'aquest tipus és essencial per dur a terme aquest procediment, perquè és una alternativa a la cirurgia convencional en aquelles lesions cancerígenes molt superficials o lesions benignes amb risc de progressió. Althaia és un dels primers 5 centres catalans en implementar aquesta tècnica.

L'extracció de la lesió es fa en bloc, és a dir, en una sola peça completa que permet fer una anàlisi histològica més acurada per part del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Sant Joan de Déu. Aquests resultats determinen si l'extirpació ha estat un procediment curatiu o si, en canvi, calen altres tractaments complementaris, com la cirurgia amb extirpació de ganglis, la quimioteràpia o la radioteràpia.

Els pacients candidats que podran formar part d'aquest nou procediment es decideixen en el Comitè de Tumors d’Althaia, l’òrgan multidisciplinari que determina la pauta terapèutica més adient i personalitzada en funció de cada cas.

Necessitat d'un equip especialitzat

El bloc quirúrgic de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa acull una intervenció d’aquestes característiques al mes de mitjana. Aquests procediments requereixen anar a càrrec d’un equip de digestòlegs de la institució que s’han format específicament en dissecció endoscòpica de la submucosa, conegut com a ESD. Per això Althaia compta amb la col·laboració d’un assessor expert de l’Hospital Germans Trias i Pujol.