El Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa, antic Museu de la Tècnica, ha tornat acollir aquest cap de setmana la Fira de Playmobil, que enguany ha arribat a la sisena edició amb deu diorames exposats.

Sense comptar els menors de dos anys perquè tenien entrada gratuïta, han passat pel recinte 1.837 persones. «Són unes xifres similars a les d’anys anteriors», ha detallat Eudald Serra, director del museu, aquest diumenge al vespre. Serra s'ha mostrat satisfet per la bona acollida i resposta de la gent. 

Els muntatges fets a partir d’aquestes tradicionals peces representaven escenes que anaven des de la Manresa Medieval fins a la força aèrea alemana Luftstreitkräfte 1916, passant per Rovaniemi, un petit poble de Finlàndia i el procés d’industrialització de la capital del Bages. Altres diorames escenificaven les vacances en plena naturalesa, el món de Peter Pan, un concurs de salts de cavalls, la vida dels pirates, els poblats indígenes i la recopilació dels contes de Les mil i una nits. Aquest últim ha estat realitzat per Joan Carles Taixà, més conegut com a Escaigualter, i Trini Justicia, de Sabadell. 

Joan Carles Taixà és ebenista de professió i, per aquest motiu, a cada diorama que realitza incorpora algun element que formi part de la història que vol representar per «destacar, variar i sortir de l’estil clàssic». Per aquesta mostra va fabricar una estructura amb fonts d’aigua. «Això implica una feina extra perquè abans cal fer proves amb la finalitat que quedi perfectament encaixada», assenyalava dissabte al matí. «El més important per muntar-lo és tenir molta imaginació i temps», apuntava Taixà, que fa dos anys que forma part de l’Associació Click & Clack i participa a les trobades que es realitzen per tot Catalunya. «És una gran satisfacció veure com la canalla gaudeix dels playmobils», afirmava i afegia que «encara que ens fem grans, tenim una part de nen a dins nostre». 

Un altre col·lecionista de playmobils i que també forma part de l’Associació Click & Clack és Roger Gras, de Barcelona. Es va apuntar a l’estiu de l’any passat per poder exposar el seu treball a Manresa «un dels indrets més valorats de l’associació perquè el museu és un lloc molt ample i va bé per muntar. A part, tinc un germà que viu aquí», destacava Gras, que aquest any no va poder presentar cap diorama per temes de feina. 

Gras subratllava que el treball més important és la que es fa a casa perquè requereix «cert temps i dedicació»; com per exemple, pensar en un disseny i mirar a on col·locar les peces. «Quan es compren totes són iguals perquè venen de fàbrica i el que cal és customitzar-les», remarcava.

A part dels deu diorames qui ho desitjava també podia compar peces soltes o figures muntades, el 90% de les quals estan descatalogades. El madrileny Pedro Ayuso era qui les venia i lamentava que el tiratge de venda dels playmobils estigui «molt poc temps al mercat».