Regió7

Regió7

La segona dosi de reforç contra la covid es comença a administrar a Manresa

El fàrmac es dispensa a residències de gent gran i a majors de 80 anys, la població més vulnerable, conjuntament amb la vacuna contra la grip

Dolors Sala, de 85 anys, ha rebut la dosi de refoç contra la covid a la residència Montblanc de Manresa J.M.G.

«Les punxades no em fan res, i a l’altre món no m’hi volen». Ho va dir Teresa Solé, de 103 anys, poc abans de rebre la segona dosi de reforç de la vacuna contra la covid i la de la grip a la residència Montblanc de Manresa. La de la covid a un braç, i la de la grip a l’altre. Va ser una de les primeres persones a rebre els fàrmacs un cop es va iniciar, ahir, la campanya de vacunació a la capital del Bages i que a partir d’ara s’anirà estenent per la Catalunya central. Dolors Sala, de 85 anys, i Ramon Peremiquel, de 86, igualment residents a la Montblanc, també els van vacunar.

Salut va iniciar ahir a les residències de gent gran de Manresa i la Catalunya central la vacunació de la segona dosi de record contra la covid i la tradicional campanya de vacunació de la grip de cada tardor. Equips d’atenció primària es van començar a desplaçar per les residències i també a domicilis per subministrar el fàrmac, adaptat a les actuals variants de l’òmicron, a les persones que hi viuen i també als professionals que hi treballen. 

D’entrada la vacuna va dirigida a persones grans de residències i a majors de 80 anys. Els més vulnerables. Més endavant, a mitjans d’octubre, s’obrirà la vacunació als majors de 60 anys, a persones de risc que tenen una malaltia crònica, i al personal sanitari i sociosanitari. En total, unes 200.000 persones a la Regió Sanitària de la Catalunya Central. Són les comarques del Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Anoia.

Primer uns i després els altres

La campanya es farà de manera progressiva però s’ha volgut començar per les persones més vulnerables. «No tenim pressió assistencial ni hospitalària. Tampoc en UCI’s. Però estem en pandèmia. I aquesta necessitat de prevenir possibles variants de l’òmicron ens porta a la necessitat de vacunar les persones més vulnerables»», va remarcar ahir la delegada del departament de Salut a la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Imma Cervós. 

De moment, doncs, els equips de primària es desplacen a les residències de gent gran per vacunar. Ahir es va fer a la Montblanc, a Valldaura i també a la de la Font dels Capellans. A la Font va ser on fa dos anys es va subministrar la primera vacuna a Manresa. També hi ha equips que van a domicilis d’avis atesos a atenció domiciliària.  

Per a la resta de població, les cites per rebre el fàrmac tant de la covid com de la grip s’obriran a partir del 10 d’octubre i es podran vacunar a partir del 17. La vacunació es farà bàsicament als centres d’atenció primària. Segons Cervós, es considera població vulnerable els majors de 60 anys. Tot i així «si hi hagués tensió o dificultats per fer front a la covid s’obriria una altra vacunació massiva. Però aquest supòsit ara no es dona».

Ahir també van rebre la segona dosi de reforç contra la covid i la de la grip Dolors Sala, de 85 anys, i Ramon Peremiquel, de 86, ambdós a la residència Monblanc, com Teresa Solé. La primera veïna del Poble Nou, i el segon, jugador i entrenador del Club Bàsquet Manresa a la Pista Castell que ara segueix el Baxi pels diaris. A la Font dels Capellans, Miguel Canto, de 71 anys, explicava, poc abans de rebre les vacunes, que ja l’havien punxat moltes vegades, i Rosario Hermoso, de 73, confessava que li feien por les punxades, no les vacunes. 

Equips de primària al capdavant

Atenció primària és qui torna a assumir la campanya de vacunació. Primària d’Althaia té cinc residències geriàtriques assignades i tres de discapacitats. En total unes 500 persones. També atén 518 persones a domicili. Preveu tenir-ho enllestit en dues setmanes, va explicar ahir Remei Domene, cap d’Infermeria de Primària d’Althaia. «Hem organitzat un equip de sis infermeres que només fan atenció a domicili, i a les residències donem suport pel tema covid , perquè són les infermeres de l’equipament qui vacuna. Elles són les protagonistes».

A la residència de la Font dels Capellans, va ser un equip del CAP de la Sagrada Família qui va vacunar els residents. La infermera Aurora Cruz és qui va posar la primera vacuna contra la covid a Manresa fa dos anys. També a La Font. Ahir hi va tornar. «Des que va començar la pandèmia tenim equips dedicats a residències. Ja ho tenim per mà», va explicar. Va comentar, també, que posar el fàrmac és fàcil, el que no ho és tant és tota la gestió. 

Igual que als inicis de la vacunació, farà dos anys, cada vial conté cinc dosis. «Ens va quedar molt marcat en plena pandèmia que no es podia llençar absolutament res. I ara tampoc no tirem ni una vacuna. Amb el temps no és que ens haguem relaxat, sinó que n’hem après. Tothom sap que tindrà vacuna». 

Compartir l'article

stats