Segueix-nos a les xarxes socials:

Quan es van domesticar els gossos?

Un estudi situa l'origen al sud-est d'Àsia i ho situa fa 33.000 anys - Els arqueòlegs discrepen

Quan es van domesticar els gossos?GETTY IMAGES

Un nou estudi de científics xinesos sobre l'origen del gos domesticat, un tema en el qual l'arqueologia no acaba de posar-se d'acord, assegura que els primers cas que van viure amb l'ésser humà ho van fer fa 33.000 anys al sud-est de Àsia.

La investigació, realitzada per l'Institut de Zoologia de Kunming, al sud de la Xina, ha arribat a aquesta conclusió després d'examinar seqüències genòmiques de 58 cas, inclosos 12 tipus de llop gris (possiblement l'avantpassat salvatge més proper del gos), 27 gossos primitius i 19 races actuals.

Mitjançant aquests genomes, l'institut, dependent de l'Acadèmia Xinesa de Ciències, ha elaborat un mapa que mostra l'expansió del gos al llarg de milers d'anys, i mostra un lapse d'uns 20.000 anys entre els primers animals d'aquesta espècie domesticats a Àsia i els d'altres parts del món.

De fet, les primeres restes arqueològiques que fins ara havien mostrat convivència de gossos amb éssers humans daten de fa 15.000 anys i van ser trobades en jaciments paleolítics en planes de l'actual Rússia.

En aquesta època, "una subespècie de gossos ancestrals va començar a emigrar a l'Orient Mitjà, Àfrica i Europa, on van arribar fa 10.000 anys", assenyala Wang Guodong, un dels autors de l'estudi.

Va ser també llavors (fa entre 16.000 i 13.000 anys) quan els primers humans van migrar a Amèrica, a través de l'actual estret de Bering (llavors gelat per les glaciacions), i d'acord amb Wang ja estaven acompanyats per gossos domesticats.

L'estudi científic xinès ha estat publicat a la revista científica internacional "Cell Research", tot i que els treballs dels investigadors continuen per poder determinar amb més exactitud geogràfica i temporal l'origen del millor amic de l'home.

Prem per veure més contingut per a tu