Segueix-nos a les xarxes socials:

Entrevista · Manu San Félix

«La Mediterrània s'ha convertit en una olla de residus»

«La Mediterrània s'ha convertit en una olla de residus»

Manu San Félix és un dels biòlegs marins més coneguts de tots els que treballen en el camp de la posidònia a Espanya. La seva tasca i les seves denúncies han revelat la magnitud del problema.

Quin és l'estat de salut de la Mediterrània?

Doncs és com si un va al metge, es fa una analítica i li diuen que té el colesterol pels núvols. O fa alguna cosa o en qualsevol moment tindrà un episodi cardíac. La Mediter-rània està així, en un moment crucial. Si ens deixem portar, no vull ni pensar com estarà d'aquí a deu anys.

Quines són les principals amenaces?

La pèrdua de qualitat de l'aigua: estem tirant aigua al mar sense depurar o insuficientment depurada des de l'1 de gener fins al 31 de desembre. La segona amenaça és la sobrepesca. No cal ser biòleg per adonar-se'n, n'hi ha prou de parlar amb els pescadors d'ara i amb els seus avis. Estan desapareixent els peixos grans, hem matat el 99,9% dels taurons de la Mediterrània. Quant fa que no veiem un mero de 35 o 40 quilos?

Però vostè és bastant crític amb les zones marines protegides...

Les reserves que tenim no són reserves marines i internacionalment no estan reconegudes com a tals. Això ho diu molt clarament Enric Sala, actual referència mundial en conservació marina: «Les reserves marines a Espanya són de paper i per omplir els formularis europeus». Una reserva és on no deixes pescar, ara només està prohibida la pesca submarina. Cada dia faig immersions i hi ha menys peixos, diguin el que diguin.

I el canvi climàtic té a veure amb tots aquests processos?

Evidentment. Quan jo vaig arribar a Formentera, el 1992, recordo perfectament que l'aigua en ple estiu estava a 25 graus. Durant els dos últims anys ha estat a 29 graus, i fins als 15 metres de profunditat. Estem escalfant el mar. S'ha convertit en una olla en la qual tirem residus, que és l'ambient somiat per bacteris i virus. Després ens preguntem per què moren les nacres, les morenes o les aus marines...

I la presència dels plàstics que inunden platges i mars?

És un problema monumental, s'ha presentat de forma sobtada. Hi ha microplàstics a tota l'aigua mineral. És un problema enorme, però crec que se solucionarà de forma més ràpida, perquè la societat està reaccionant d'una manera molt important. A més, apareixen normatives per anar eliminat l'ús de plàstics i s'investiguen alternatives; en un termini d'un any o dos apareixeran substituts.

Prem per veure més contingut per a tu