30 de abril de 2015
30.04.2015

El Moianès és oficialment comarca des d'aquest dijous

Avui ha sortit publicada la llei que permet la seva constitució al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC)

30.04.2015 | 17:15

El Moianès ja és comarca formalment. Avui surt publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la llei que va aprovar el ple del Parlament del 15 d'abril passat -amb el suport de tots els grups parlamentaris excepte el de Ciutadans, que va votar en contra, i el PPC que es va abstenir- i que ha fet possible la constitució de la comarca.

Captura del DOGC amb la publicació de la llei que ha permès la creació del Moianès

La creació del Moianès com a entitat local territorial d´abast supramunicipal dóna resposta a les reivindicacions del territori i és l´últim tràmit d´un llarg procés iniciat l´any 2010. La nova comarca està integrada pels municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l´Estany, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d´Oló i té capital al municipi de Moià, on hi haurà la seu oficial dels òrgans de govern. Amb la creació de la comarca del Moianès queden modificades les comarques del Bages, Osona i el Vallès Oriental.

El Govern va aprovar el passat 31 de març el Projecte de llei pel qual es crea la comarca del Moianès, en compliment a les competències exclusives que li atorga l´Estatut d´Autonomia de Catalunya sobre l´organització territorial i pel que fa a la determinació, creació, modificació i supressió dels ens que configuren aquesta organització. Els ajuntaments havien exercit prèviament la iniciativa de creació de la comarca del Moianès, mitjançant l´acord de ple adoptat amb el quòrum legalment previst. Aquesta iniciativa es basa en un estudi documentat que justifica la creació de la comarca del Moianès per l´existència de vincles territorials, històrics, econòmics, socials i culturals entre els municipis que la formen, en la conveniència de la gestió supramunicipal dels serveis a prestar i en la seva viabilitat econòmica

La decisió va ser validada per la ciutadania dels deu municipis integrants de la comarca que, el passat 22 de març, s´hi van manifestar a favor en un procés participatiu amb un percentatge de suport del 80´4%. Posteriorment, els ajuntaments de la comarca, un cop finalitzat el participatiu, es van posicionar novament demanant que segueixin els tràmits per tal que la comarca es pugui aprovar en seu parlamentària.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema