Tot i que el Consell Comarcal del Moianès es va constituir políticament el passat 20 de juliol, no funcionarà amb plena normalitat com a òrgan administratiu fins al gener del 2016. Serà llavors quan, segons la Generalitat de Catalunya, l'ens rebrà el finançament que li correspon del fons de cooperació local. Aquest és el pilar central dels pressupostos dels Consells Comarcals.

La previsió, però, és engegar la seva activitat abans. El Consell podria començar a assumir les seves primeres competències a partir de setembre. Així ho assegura el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat, Joaquim Ferrer. "Hi ha coses que no podran ser efectives fins al gener, però hi ha altres petits serveis que si jurídicament, legalment i econòmicament són viables es poden començar a traspassar ja", diu.

El primer pas és crear l'estructura administrativa bàsica perquè el Consell pugui treballar. Aquesta, segons Ferrer, consistiria en tenir un interventor i un secretari. Però per fer-ho cal un finançament. Una opció és que els ajuntaments hi posin diners com han fet fins ara amb el Consorci del Moianès. L'altra és rebre recursos de la Generalitat.

"El problema és que quan es van fer els pressupostos per al 2015 el Moianès no existia com a comarca, i, per tant, no està previst que hi hagi una dotació del fons de cooperació", diu Ferrer. Tanmateix, no descarta que hi hagi canvis. "S'ha de veure si hi ha marge per incloure el Moianès en el fons de cooperació d'enguany", diu.