Els pobles rurals porten anys amb problemes de connexió a internet i mala cobertura. Amb la irrupció de la covid-19 i el confinament, aquestes mancances s'han agreujat fins al punt que a municipis com l'Estany, al Moianès, no es pot fer teletreball ni seguir les classes online o, si es fa, és molt en precari. Els ajuntaments reclamen a l'administració poder tenir aquest "servei bàsic" per deixar de ser "ciutadans de segona" i denuncien que no es pot atraure població i combatre el despoblament rural sense tenir-ho solucionat. En cas d'avaria per la falta de manteniment de les línies, els ciutadans es queden desconnectats, una situació que crea molta angoixa en situacions d'emergència sanitària com l'actual.

L'Estany, municipi de 400 habitants, només té fibra òptica a l'escola i la població s'ha d'espavilar amb els seus 'routers' de casa. El problema és que com que estan en una zona "fosca" on no hi ha bona cobertura, les famílies tenen moltes dificultats per poder-se connectar, sobretot les cases més disseminades. Des del consistori s'ha acordat que alguns joves estudiants acudeixin en hores convingudes a l'hotel de les entitats perquè puguin treballar amb el wifi d'allà i poder descarregar-se el material per seguir el curs. "Hi havia dies que la connexió a casa era tan lenta que no podien fer res", detalla el seu alcalde, Salvador Tressera. Altres edificis públics on també hi ha wifi oberta és a la sala de lectura i la sala polivalent, però amb l'estat d'alarma estan tancats al públic. L'Ajuntament ja havia acordat amb una empresa fer arribar la fibra, però la irrupció de la covid-19 ha paralitzat la instal—lació.

La Generalitat va anunciar aquesta setmana les obres d'emergència del tram Bagà-Puigcerdà per acabar el 2020 amb totes les comarques connectades amb fibra òptica. En total, són deu projectes aprovats per via d'urgència entre els quals hi ha Castellterçol-Moià, Súria-Solsona o Móra la Nova-Falset, entre d'altres. El desplegament permetrà connectar deu capitals de comarca en un moment en què la covid-19 ha incrementat entre un 50% i un 80% el trànsit d'internet. Un servei que el Govern considera de "primera necessitat".