"Contra el barroc. Un món en extinció" és el títol de l'exposició temporal del Museu de Solsona per mostrar la vitalitat d'aquell corrent, que al llarg del segle XVIII va viure un dels momenys més àlgids al bisbat de Solsona. La vitalitat dels tallers i la destresa d'alguns dels seus mestres artesans, com els Morató o els Pujol, va palesar-se amb nombrosos retaules de fusta de qualitat i creativitat extraordinàries per tota la diòcesi.

L'arribada dels postulats de la Real Academia de San Fernando, que intentaven posar fi a l'estètica barroca, van sacesajar aquell univers creatiu. Uns quants tallers van sobreviure, però, a base de renovar-se i d'esquivar la norma dictada.

L'exposició es desplega en les tres sales permanents del Museu dedicades a l'art del Renaixement i del barroc, adaptades per a l'ocasió per situar el visitant en cada fase. El muntatge és comissariat pels doctors en història de l'art Joan Bosch i Francesc Miralpeix, mentre que la museografia, amb una posada en escena original i innovadora, ha anat a càrrec de Salvador Vinyes.

Es pot visitar fins al 17 de setembre, i durant la primavera i l'estiu es complementarà amb una sèrie de visites a esglésies relacionades amb el barroc.