Les crisis dels 40 han donat lloc a molta literatura i han sigut plasmades profusament al món audiovisual. Però la proposta de ‘Nasdrovia’, la sèrie que estrena Movistar+ aquest divendres, 6, s’aparta del que és convencional. Inspirada en la novel·la de Sergio Sarria  ’, la ficció la protagonitza una exparella, l’Edurne (Leonor Watling) i el Julián (Hugo Silva) que, presa de la crisi existencial que suposa treure el nas a aquella dècada, decideix plantar l’advocacia i muntar un restaurant rus. Però, per a la seva desgràcia, el local atraurà la màfia. Aquesta incòmoda relació propiciarà trames pròpies d’una comèdia  àgil, entretinguda i original, que barreja l’humor negre i el ‘thriller’.

La sèrie, produïda per Movistar+ en col·laboració amb Globomedia (The Mediapro Studio) i dirigida per Marc Vigil (‘El Ministerio del Tiempo’, ‘Vis a vis’), guarda l’esperit i l’essència de la novel·la. Hi ajuda el fet que sigui l’autor, Sarria, un dels creadors, juntament amb Luismi Pérez (‘Malaka’) i Miguel Esteban (‘El vecino’). A aquesta sensació també contribueix el fet que la protagonista, l’Edurne, s’adreci als telespectadors a tall de narradora (tot i que al llibre aquest paper el té el Julián), trencant la quarta paret, com es denomina aquest recurs audiovisual. «És una mena de ‘veu en off’ amb un extra de complicitat. Jo ho he vist com l’única manera que l’únic personatge femení tingués el recolzament del públic, perquè els altres són tot homes», explica a aquest diari Leonor Watling.

‘Nasdrovia’ (paraula russa que significa ‘salut’, amb la qual es brinda), explica, en els seus sis episodis d’uns 25 minuts de durada, com aquesta parella d’advocats esnobs, cansats de defensar corruptes, i lucrar-s’hi, decideixen muntar el restaurant que porta aquest nom amb un soci molt peculiar, el cuiner Franky (Luis Bermejo). «Ells es creuen molt llestos. Pensen que estan passant d’una situació vital que els avorreix i en realitat s’estan ficant a la gola del llop», adverteix l’actriu. «L’Edurne i el Franky són uns personatges que es retroalimenten», apunta Hugo Silva. «El meu personatge, el Julián, en canvi, és més passiu, i serveix de nexe amb el públic, perquè, com el telespectador, es pregunta quina bogeria estan fent», afegeix.

Mafiosos inquietants

I aquesta bogeria la desencadenen uns fets previs a l’obertura del local, que provocarà que uns inquietants mafiosos, a qui donen vida els actors internacionals Anton Iakovlev (Boris), Mark Iván (Aleksei), Michael John Treanor (Sergei), Yan Tual (Vasilli) i Kevin Brand (Yuri) entre d’altres, es converteixin en els seus millors (i pitjors) clients. I s’hi acabaran enfrontant. De manera que es veuran embolicats en situacions terribles (la primera escena del primer capítol ho deixa ben clar), que aconseguiran, això sí, que surtin de la seva soporífera rutina i, alhora, que es retrobin a si mateixos.

Silva, que destaca «l’amor gairebé fetitxista» que mostra ‘Nasdrovia’ per la cultura russa del segle XIX, valora molt positivament la curta durada dels capítols. «En aquesta sèrie és un encert que sigui així. És com una ‘delikatessen’. Pots prendre-te-la a poc a poc o t’asseus i la veus d’una tirada». És difícil no empassar-se-la d’un xarrup. ¡Nasdrovia!