RTVE utilitzarà la intel·ligència artificial per cobrir les eleccions als gairebé 5.000 municipis de l'Estat que tenen menys de 1.000 habitants gràcies a l'empresa Narrativa. La corporació ha detallat, a través d'un comunicat difós aquest divendres, que es tracta d'un "projecte d'investigació aplicada d'un sistema" que, basant-se en aquestes tecnologies, permetrà "interpretar les dades de les fonts oficials d'informació" i crear automàticament notícies sobre els comicis municipals amb un "text de llenguatge natural". Tot plegat serà "supervisat per professionals per certificar i verificar la seva qualitat informativa, editorial i estètica" del contingut. El resultat d'aquest treball es posarà a prova a les eleccions municipals del 2023.

RTVE ha detallat que el disseny conceptual, l'estructura i l'estil dels textos estaran elaborats pels professionals de la corporació i que aquest projecte s'allargarà 30 mesos. Durant aquest període es faran, com a mínim, tres proves completes que simulin i validin els models proposats.

El resultat d'aquest treball només podrà ser explotat per RTVE a les eleccions previstes pel 2023 i no s'ha plantejat la seva cessió a tercers. A més, també podrà estudiar la possibilitat de fer servir aquest sistema de cara a altres comicis.

Radio Televisió Espanyola ha destacat que diverses corporacions públiques d'Europa com la BBC al Regne Unit, la Yle a Finlàndia o France TV ja han fet servir la intel·ligència artificial en casos similars.

Narrativa és una empresa espanyola pionera en la generació de llenguatge natural. Aquesta companyia ja té experiència en la transmissió en directe de les eleccions generals. El 2019 va produir unes 40.000 notícies sobre els resultats de més de 8.000 municipis de l'Estat, oferint dades nacionals i provincials.