D

es del 2 de gener ja no es pot fumar als bars i restaurants. Tampoc en molts altres llocs. Aquesta és un notícia que no ens ve pas gaire de nou. En realitat, fa anys que pensàvem que podia passar, però no ha estat fins a la segona quinzena dels mes de desembre que el Congrés de Diputats ha acabat fixant dia i hora per fer un pas decisiu en contra del tabaquisme.

Els hostalers, la gent que tenim bars i restaurants, hem hagut de conviure durant anys amb la incertesa, amb l'ambigüitat en què s'han mogut els polítics. Molts teníem clar que el final del camí seria aquest, que no es podria fumar als nostres establiments, per molt que ens haguéssim adaptat a la llei i haguéssim creat espais per a fumadors i per a no fumadors.

El nostre gremi lamenta que moltes de les empreses associades hagin hagut de fer inversions, en alguns casos molt importants, per crear zones per a fumadors, sense que al final hagi servit per a gran cosa. Quines mesures ha posat el govern per compensar aquestes inversions? Que se sàpiga, cap. Tampoc no s'han articulat en cap moment ajudes per a aquells que van optar per fer obres a les seves instal·lacions amb l'objectiu d'adaptar-se a la llei del 2005.

El nostre gremi creu lícit que els països occidentals avancin cap a una societat cada vegada més sana, més conscienciada dels perjudicis que comporta fumar. És lògic que, d'una manera o altra, es vulgui posar fre a les prop de 9.000 morts que hi ha cada any a Catalunya per culpa del tabac. El que no és normal és que el sector de l'hostaleria sigui el que n'hagi de sortir més mal parat, sense que tingui gaires opcions per prendre mesures que puguin compensar les pèrdues que comportarà la llei del tabac. També és significatiu el paper que ha volgut assumir l'estat espanyol en aquest conflicte, en voler-se erigir en un dels països amb la legislació antitabac més dura del continent.

La cara més positiva per al nostre sector és la de la salut dels nostres professionals, que hem deixat de ser fumadors passius, la qual cosa, com se sap, ha comportat molts i seriosos problemes de salut.

El nostre gremi, com a col·lectiu d'empreses i professionals responsables, no pot fer res més que complir la legislació vigent i posar-se al costat de la promoció de la salut. El que no podem entendre és que, atès que els nostres negocis es veuran greument perjudicats, no s'articulin mesures per ajudar-nos en aquesta nova i complicada etapa.

El mateix estat, mentre estrangula els nostres negocis, manté obert el seu gran negoci, via impostos, de vendre indiscriminadament el tabac a qualsevol persona major d'edat.