Els vestits dels gegants de la Patum de Berga incorporen, en- guany, elements de la vestimenta que va estrenar-se l'any 1957 i que va deixar-se de dur l'any 1978. La roba, que estrenaran les dues parelles de gegants de la Patum gran i les dues de la Patum infantil, conserva, però, els colors de les peces que s'utilitzaven fins ara. "Es donarà més importància als ornaments, ja que aquests tenien molta més presència en els vestits antics que en els més moderns". Ho explica Judit Rafel, portaveu de l'empresa barcelonina Dress Art, que ha elaborat els nous vestits i que es dedica a la confecció de roba gegantera i de disfresses.

Un altre canvi significatiu serà el que es podrà veure en les franges del capdavall de les faldilles, ja que hi variaran les sanefes, que, tot i així, conservaran les tonalitats. Els nous vestits, que també són fets de vellut com els anteriors, mantenen el color vermell fosc del gegant nou, el vermell més clar del gegant vell, el verd de la geganta nova, però canvien "lleugerament" els colors de la geganta vella, tal com matisa Rafel.

La nova vestimenta s'ha fet en un taller del barri del Raval de Barcelona, i la confecció s'ha dut a terme a partir d'uns patrons que ha cedit l'Ajuntament de Berga, "de manera que hem guanyat temps, perquè no hem hagut de prendre mides als gegants, i ens hem estalviat emprovar-los aquestes peces reiteradament".

Tanmateix, el resultat final no es donarà a conèixer fins al mateix dimecres de Patum al migdia, moment en què els gegants sortiran al carrer per emprendre el primer passacarrers de la festa. "Volem que sigui una sorpresa per a tothom, conservar la màgia que significa un canvi com aquest en la indumentària dels nostres gegants", segons indica Jaume Vima, regidor de Patum, que afegeix que "tot i que hi ha canvis, les tonalitats es mantenen". De fet, des de l'Ajuntament de Berga no s'han volgut desvelar més detalls d'aquesta nova vestimenta, tot i que s'ha explicat que "era un canvi necessari, perquè l'última estrena va fer-se l'any 1991 i, anualment, la roba té un desgast continu durant els passacarrers i els balls a la plaça". Vima ha posat com a exemple "la pluja de l'any passat, que va acabar de deteriorar la roba".

Així mateix, Judit Rafel relata que "adornar els vestits amb pedreria ha estat la part més complexa de la confecció, ja que es fa manualment, i és un treball molt elaborat, que requereix moltes hores de feina perquè són indumentàries de grans dimensions". En total, Dress Art hi ha dedicat quatre mesos de treball, i Rafel es mostra convençuda que "el resultat final és molt bo".

Els gegants de la Patum ja van emprovar-se els vestits nous dies enrere, i ara el procés es troba a la recta final. L'equip professional de costurers i modistes, doncs, està fent els últims retorcs per enllestir-ho tot abans del 10 de juny vinent, primer dia de Patum i moment en què es donarà a conèixer la nova vestimenta a la ciutat, a les dotze del migdia, hora de sortida del passacarrers matinal.

El consistori preveu, a més a més, poder fer una fotografia de família de les quatre parelles de gegants, les dues de la Patum adulta i les dues de la infantil, en algun moment de les festes del Corpus d'enguany. En aquest sentit, la roba que estrenaran els gegants de la Patum infantil serà una rèplica de la que duran els grans a partir d'ara. Ara bé, la roba que duien fins ara els gegants patumaires, que ja té 18 anys, no es perdrà. El futur museu de la Patum, que vol situar-se a l'actual edifici de l'Ateneu, preveu tenir un espai per exposar tota la indumentària que encara es conserva.