L’embaràs és un dels moments de màxima plenitud en la vida d’algunes persones i, independentment de com es visqui la futura maternitat o paternitat, no hi ha dubte que es tracta d’una època de novetats i canvis que es prepara amb temps i s’afronta amb cura. Des del punt de vista de la salut, també és un moment de transformacions.

En l’àmbit d’Assistència Sanitària, quan la dona inicia la gestació, segueix els controls pertinents amb el seu ginecòleg, que ha escollit lliurement entre l’àmplia oferta del quadre mèdic de l’entitat. De forma puntual, per als casos que ho requereixin, el Servei de Medicina Interna de l’Hospital de Barcelona ofereix el suport de la Consulta de l’Embarassada de Risc (CERI) a tots els obstetres d’Assistència Sanitària, amb la finalitat de donar la millor atenció a les pacients que presentin problemes durant l’embaràs.

La CERI es va posar en marxa a finals de 2015 i, només durant l’any 2016, ha efectuat 271 consultes per problemes mèdics associats a l’embaràs. Es tracta d’una unitat que té com a objectiu atendre la dona embarassada amb problemes mèdics associats i que, amb un acurat diagnòstic i seguiment, evitarà les complicacions durant la gestació. L'obstetre de la pacient treballa conjuntament amb un especialista en medicina interna per garantir el bon desenvolupament de l'embaràs i minimitzar els riscos de la mare i del fetus.

Com a servei de consulta a disposició dels ginecòlegs d'Assistència Sanitària, les pacients no hi acudeixen directament, sinó que hi són ateses derivades pel seu especialista. D’aquesta manera, es preserva la finalitat amb què va ser creat: un gabinet expert dirigit a professionals per a casos concrets.

Àrea maternoinfantil

A més de la CERI, les assegurades d’Assistència Sanitària compten amb la planta d’hospitalització obstètrica de l’Hospital de Barcelona, recentment reformada i amb totes les comoditats. La pacient que necessiti ingrés hospitalari previ al part pot rebre-hi el control del seu metge i el suport de les diferents especialitats, així com totes les atencions per al diagnòstic i tractament de les possibles patologies que poden sorgir en aquest període.

Els serveis de Medicina Interna i de Pediatria i Neonatologia del centre de referència per a Assistència Sanitària es caracteritzen per la introducció constant de millores en els processos mèdics i la cerca permanent de la qualitat i l’excel·lència. Per això, des de 2012, un comitè multidisciplinari format pels seus experts organitza anualment una jornada sobre patologia de l’embaràs i vetlla per l’interès i el nivell de qualitat dels continguts d’aquesta jornada.

A més, també dins de l’àmbit d’Assistència Sanitària i l’Hospital de Barcelona, s’emmarquen iniciatives com per exemple el centre de reproducció assistida Gravida, la creació d’urgències pediàtriques segregades de les d’adults o el programa NADÓ, que dóna suport d’infermeria a domicili durant el postpart de les dones assegurades.