Els dos principals experts mundials en cirurgia robòtica del càncer de pròstata han fet dues intervencions en directe en el marc del primer Curs Internacional de Cirurgia Robòtica en Càncer de Pròstata, a l'Hospital de Bellvitge. Es tracta de Richard Gaston, director del Servei d'Urologia de la Clinique Saint-Augustin de Bordeus, i Vipul Patel, director del Global Robotics Institute del Florida Hospital Celebration Health. El curs, adreçat a especialistes , va incloure conferències i debats per posar de manifest les darreres novetats en el diagnòstic i el tractament de la malaltia.

La cirurgia del càncer de pròstata és un dels procediments en què avui dia existeixen més evidències d'una millora dels resultats quan es fa mitjançant un robot quirúrgic per un cirurgià expert en aquesta modalitat.

L'Hospital Universitari de Bellvitge realitza cirurgia de pròstata amb el sistema quirúrgic robotitzat Da Vinci des de l'octubre de 2009, i des de llavors s'han fet 485 cirurgies robòtiques de càncer de pròstata, amb uns resultats oncològics i funcionals excel·lents.

El càncer de pròstata és el més freqüent entre els homes a Catalunya. El 2016 es van diagnosticar 4.906 casos nous, i l'índex de mortalitat se situa al voltant del 3%.