El Ministeri de Sanitat ha confirmat aquest dimarts que el Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carlos III ha detectat dos casos d'infecció per virus dengue en adults residents a Espanya que no havien viatjat a zones amb transmissió coneguda del virus abans de mostrar els primers símptomes.

Aquests dos casos es van detectar el passat 4 d'octubre i n'hi ha un tercer, una dona adulta amb símptomes compatibles amb la malaltia, que està pendent de confirmació. Les tres persones van iniciar símptomes durant la segona quinzena d'agost. L'evolució va ser favorable i actualment presenten bon estat de salut, assegura Sanitat.

En ambdós casos confirmats, es tracta de dues persones de la mateixa família que van coincidir junts en municipis de la província de Cadis i de Múrcia durant el període en què podrien haver adquirit la infecció. Dels tres, dos d'ells resideixen habitualment a la Regió de Múrcia i l'altre a la Comunitat de Madrid.

Què és el dengue?

El dengue és una malaltia produïda per un virus (flavivirus), que generalment té un quadre clínica lleu i que es transmet per la picada de mosquits infectats, no de persona a persona. L'únic vector competent per la transmissió del virus a Espanya és l'Aedes albopictus' (mosquit tigre), àmpliament estès al país i especialment al litoral mediterrani. En països del nostre entorn com França o Itàlia, també amb presència de mosquit tigre, s'han detectat en els últims anys de forma esporàdica casos de dengue autòcton i d'altres virus similars com Chikungunya, segons recorda Sanitat.

A partir d'ara es realitzarà una investigació retrospectiva per detectar altres casos possibles d'aquesta malaltia en els municipis de l'entorn dels afectats i es reforçarà la comunicació i sensibilització als professionals sanitaris i de laboratoris sobre la detecció precoç i notificació oportuna en cas que apareguessin nous casos.

Sanitat apunta que, a causa de l'àmplia distribució del mosquit tigre i els casos de dengue importat que introdueixen el virus al nostre país, no es pot descartar la detecció esporàdica de casos autòctons. "No obstant això, les mesures adoptades per les autoritats de salut pública i la disminució de la densitat de mosquits per l'època de l'any en què ens trobem, fan que la probabilitat de transmissió autòctona en aquest moment sigui molt baixa", precisa.