Atenció als joves

El Govern ha aprovat impulsar estratègies d'atenció en salut mental i addiccions per a la població infantil i juvenil i ha instat el departament de Salut a promoure les actuacions necessàries per implantar-les. És un acord que s'emmarca en el pla director de salut mental i addiccions (2017-2019) que preveu 7 línies estratègiques que aposten pel desplegament d'un model d'atenció comunitària prioritzant la promoció de la salut mental en els col·lectius més vulnerables, la participació dels pacients i les seves famílies en la lluita contra l'estigmatització, o la garantia de l'atenció especialitzada equitativa, accessible, integral i comunitària.

També té en compte millorar les condicions de la pràctica clínica, la formació dels professionals i la continuïtat assistencial entre els serveis de salut mental infantil i juvenil i els serveis adults. Alhora, es vol oferir l'atenció integrada a la salut física i mental amb la implantació de la cartera de serveis de salut mental i addiccions a tots els centres d'atenció primària de Salut. Entre els plans també es preveuen desplegar serveis i programes de suport i la col·laboració amb els serveis educatius, socials, de justícia i laborals en el marc del Pla d'atenció integral a les persones amb trastorns mentals i addiccions. Per últim, es vol garantir els elements de suport de canvi com la millora dels sistemes d'informació, l'ús de les noves tecnologies, la innovació i la recerca.

Aquestes línies estratègiques són accions que ja es van prioritzar l'any passat, com per exemple la implementació del programa d'atenció a la psicosi incipient a tot Catalunya, la implantació de la cartera de serveis de salut mental i addicions en atenció primària de salut a tot el país, amb equips especialitzats de psiquiatria infantil, psicologia clínica i infermeria especialitzada que es desplacen als CAP per treballar de manera integrada amb els equips d'atenció primària de salut (EAP).

Per dur a terme aquesta planificació, Salut destina fins a 69,7 milions a l'atenció a la salut mental d'infants i joves, és a dir, un 78% més que el pressupost del 2011 i un 40% més que el del 2016.

Segons l'Enquesta de Salut de Catalunya, 5 de cada 100 infants d'entre 4 i 14 anys és probable que tinguin un problema de salut mental, una tendència creixent. De fet, entre el 2013 i el 2017, el nombre de persones menors de 18 anys ateses en l'àmbit de l'atenció primària per un problema de salut mental es va incrementar el 12,7% i va representar el 7% del total de visites de menors de 18 anys. Entre el 2010 i el 2017, el nombre de persones ateses a la xarxa de centres de salut mental infantil i juvenil va augmentar un 20%.