Per ajudar els pacients a recollir correctament una mostra d'orina o de femta, un hospital català, el d'Olot, ha editat una sèrie de vídeos on dona indicacions i consells. La recollida correcta d'una mostra és segurament el pas més important per arribar a confirmar el diagnòstic i seguir el tractament adequat, asseguren des d'aquest centre, i és important tenir clares les indicacions.

Concretament, les càpsules informatives mostren la manera correcta de recollir una mostra d'orina o femta i quin és el circuit per retornar-la al centre; aprofundeixen en les pràctiques segures i ofereixen suport als usuaris que tenen dubtes. També volen ser una eina per la millora de la qualitat de l'atenció i que complementa l'atenció presencial que ofereix el professional de la salut als usuaris.

Els vídeos estan editats en català i es poden consultar al canal de Youtube de la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa i a la pàgina web. També s'han subtitulat per facilitar-ne la comprensió i visualitzar-los sense so, tant a les xarxes socials com a les pantalles de les sales d'espera de l'hospital i els CAP de Sant Joan les Fonts i Sant Esteve d'en Bas.

Cal una bona preparació prèvia

Anualment, el laboratori clínic de l'hospital d'Olot fa unes 19.000 mostres d'orina i femta. Per tal que aquestes mostres arribin correctament per a l'anàlisi, cal una bona preparació prèvia. De moment, s'ha editat cinc vídeos amb les diferents tipologies de mostres que l'usuari pot haver de fer a casa, com la recollida de sang oculta en femta per detectar patologies a l'aparell digestiu; recollida de paràsits en femta; de femta fresca per controlar les causes de la diarrea; recollida d'orina d'una micció per estudiar infeccions de l'aparell urinari i alteracions al ronyó o d'orina de 24 hores per examinar possibles alteracions metabòliques.