31 de març de 2019
31.03.2019
Regió7

El tabac de cargolar és tan perjudicial com l'empaquetat, segons un estudi liderat per la UIC

31.03.2019 | 00:08

El tabac de cargolar és tan perjudicial com el convencional, segons un estudi liderat per la Universitat Internacional de Catalu-nya (UIC) i publicat a la revista Environmental Research. El treball s'ha centrat en l'estudi de les nitrosamines específiques del tabac, carcinògens més prevalents en el tabac, a la saliva d'adults més grans de 16 anys residents a Barcelona. Algunes d'aquestes nitrosamines, com la NNAL, NNK i NNN, estan vinculades directament amb el càncer oral, d'esòfag i de pulmó. Els resultats conclouen que les concentracions d'aquestes nitrosamines específiques del tabac són similars a la saliva dels fumadors que consumeixen tabac de cargolar i a la de les persones que fumen tabac convencional.

En els últims anys s'ha detectat un augment del consum de tabac de cargolar, especialment entre els més joves, pel fet que el seu preu és més baix i per la falsa creença que és més saludable i natural. A Europa, el consum de tabac empaquetat es va reduir del 76% al 70% entre el 2014 i el 2017, mentre que el tabac d'embolicar va créixer del 23 al 24% en el mateix període.

En el cas de la ciutat de Barcelona, si el consum de tabac convencional era del 89,1% entre el 2004 i el 2005, va caure al 71,8% entre el 2011 i el 2012. Pel que fa al tabac de cargolar, el consum va passar de l'1,4% al 15,4% en els mateixos períodes. Els experts també adverteixen que els fumadors d'altres tipus de tabac, com la pipa o els puros, també estan augmentant.

A més de la UIC, en l'estudi hi han participat especialistes de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l'Hospital Clínic de Barcelona, la facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona ( UB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i la Xarxa Catalana d'Hospitals Lliures de Fum.

Equiparar preus i fer campanyes de conscienciació

Davant d'aquesta situació, els autors de l'estudi consideren que augmentar el preu del tabac de cargolar i equiparar-lo al convencional podria ser una estratègia efectiva per controlar el consum sobretot entre els joves.

En aquest sentit, Àurea Carta-nyà, primera autora del treball, ha explicat que l'objectiu d'aquesta mesura seria que el tabac de cargolar «no fos una alternativa més econòmica» al tabac empaquetat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...