Segueix-nos a les xarxes socials:

L'obesitat infantil prolifera en famílies que tenen pocs recursos i estudis

Diversos treballs relacionen el nivell socioeconòmic amb l'índex de massa corporal superior als límits saludables

L'obesitat infantil prolifera en famílies que tenen pocs recursos i estudisarxiu

Sobrepès

El 28% d'infants i joves d'entre 2 i 17 anys de l'Estat espanyol té obesitat o sobrepès, segons l'Enquesta Nacional de Salut de l'INE, que estima que hi ha més de 2 milions d'infants en aquesta situació. D'aquests, gairebé la meitat, 964.000, pertanyen a famílies poc qualificades professionalment. Diversos estudis constaten que hi ha una relació entre el nivell socioeconòmic i l'obesitat: com menys recursos, més obesa és la població i a la inversa.

No és l'única enquesta que relaciona la classe social i el nivell d'estudis amb un índex de massa corporal (IMC) superior als límits saludables. L'Enquesta de Salut de Catalunya de l'any 2018 (que reflecteix que el 35,6% de nens de 6 a 12 anys té excés de pes) constata també que la prevalença de l'obesitat és més elevada en les classes més desfavorides, una diferència que es fa més palesa en el cas dels infants.

Les professores dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC Anna Bach i Alícia Aguilar atribueixen aquestes dades al fet que les classes socials més baixes «tenen més probabilitats d'estar presents en ambients obesògens». Expliquen que un ambient obesogen és el que afavoreix l'aparició i el manteniment en el temps de l'obesitat.

I segons les expertes hi ha molts factors (genètics, biològics, psicològics, socials i ambientals) que tenen una gran influència sobre les tries alimentàries i l'activitat física que contribueixen a l'obesitat. Són, per exemple, viure en un entorn que promou un consum d'aliments densament energètics i un estil de vida sedentari; però també hi fa l'educació rebuda, l'escassetat de botigues amb productes frescos al voltant, la manca de parcs, i el fet de viure en carrers molt transitats o en climes molt extrems i que poden afavorir que les persones siguin menys actives.

Consells per reduir l'obesitat

Les professores Anna Bach i Alícia Aguilar enumeren una sèrie de consells que ajudarien a revertir les elevades taxes d'obesitat, que qualifiquen com «l'epidèmia del segle XXI», i que a l'Estat espanyol han passat del 7% al 17% en tres dècades.

Recomanen augmentar el consum d'aliments d'origen vegetal com fruites i verdures, i també llegums, cereals integrals i fruita seca; limitar la ingesta de sucres; limitar les hores de sedentarisme dels infants i fomentar desplaçaments a peu o en bicicleta a l'escola; fer activitat física, sobretot les nenes a partir dels 11 o 12 anys, edat en la qual moltes deixen de fer esport; dormir prou hores, i fer àpats en família. De fet, les professores expliquen que tant la família com l'escola tenen un paper important en l'adopció d'hàbits saludables.

Com afecta la salut del nen?

Les expertes recorden que moltes malalties metabòliques, com alguns casos de diabetis o el colesterol alt, s'inicien de manera prematura durant la infància.

Bach i Aguilar assenyalen que la meitat dels nens i nenes que tenen obesitat tenen el que es coneix com a síndrome metabòlica pediàtrica, un grup de factors de risc que inclou resistència a la insulina, hipertensió i altres anomalies metabòliques. També poden tenir trastorns respiratoris com l'apnea del son obstructiva i, les noies, la síndrome dels ovaris poliquístics.

Impost a begudes ensucrades?

La professora Anna Bach considera que per millorar l'accés als aliments de la base de la piràmide (fruites, verdures, llegums, fruita seca, cereals sencers) podria ser més efectiu reduir les taxes sobre aquests aliments que no pas centrar els esforços en un impost sobre les begudes ensucrades o els aliments ultraprocessats rics en calories i pobres nutricionalment, que podria aplicar-se en paral·lel.

Prem per veure més contingut per a tu