Quins són els símptomes del trastorn postvacances? Quadres de fatiga, apatia, dificultat per concentrar-se, trastorns del son, nerviosisme i tristesa; res, en realitat, que es pugui considerar amb entitat clínica. Són els símptomes normals davant un canvi de rutina, un procés transitori que no se sol allargar més de tres o quatre dies.

El 40% de l'activitat són hàbits

«La majoria de les coses que fem a la vida, fins a un 40%, deia el psicòleg William James, és basada en hàbits», exposa Manuel Armayones, psicòleg i director de desenvolupament de l'eHealth Center, centre de salut digital de la Universitat Oberta de Catalunya. Tenim una rutina durant tot l'any que de vegades ens cansa, ens crema, però ens permet anar en «mode automàtic». Quan arriben les vacances, també al principi, en algunes persones apareixen dificultats d'adaptació a la nova rutina, encara que sigui positiva. Després, quan ens hi comencem a acostumar, «va i s'acaba». En realitat el que passa després de les vacances és que «ens hem adaptat a una rutina i ara l'hem d'abandonar i tornar a l'anterior».

Quan pot representar un problema? «Hi ha casos extrems en què s'experimenten atacs d'ansietat, depressió, mal de cap o malestar general. Afecten a una minoria i poden durar mesos», exposa l'estudi d'Adecco.

Sortosament, en la gran majoria de persones són només una mena de crisi necessàries, perquè ens fan despertar una mica del mode automàtic. Les hem d'aprofitar com a oportunitats de generar un canvi. «Per què em costa tant tornar?». A partir d'aquí, hem d'intentar aconseguir que passin coses, per fer propòsits, «aprofitar aquest moment com una oportunitat».

Set recomanacions

1. Connectar uns quants dies abans. «Els darrers dies de vacances no passa res per tornar-se a connectar de mica en mica, mirar el correu o fer una petita planificació de les activitats. Avançar i sobretot planificar una mica la tornada ajuden a eliminar la incertesa i a tenir una sensació de control que permetrà viure més bé el dia a dia», explica el director de desenvolupament de l'eLearn Center.

2. Anar a poc a poc. «Passar de zero a cent no és bo. Cal anar a pams: ara que començo, superaré els tres primers dies que són una mica pesats i poc productius». També és aconsellable concretar: «L'objectiu del dilluns és tenir una reunió i fer uns informes»,afegeix Armayones. Així, proposa funcionar sense caure en la idea general que «he de començar a treballar» i que tot se'ns faci una muntanya.

3. Valorar la part positiva. Tornar a treballar pot tenir una part positiva? I tant que sí. «Tenir una actitud positiva hi ajuda. Tornar a la feina és una oportunitat per retrobar-nos amb companys de feina amb qui tenim bona relació, pensar en nous projectes i desenvolupar la faceta professional», diu l'expert.

4. Crear hàbits saludables. «Hem deixat la rutina de l'estiu, que, de vegades, no és tan sana com pensem perquè anem a dormir tard, mengem pitjor... Aprofitem l'ocasió per plantejar-nos petits reptes: fer més exercici físic...» La tornada de vacances és una bona ocasió per aparcar els mals hàbits i canviar-los per altres de més sans.

5. Planificar el lleure. «Som molt de blanc i negre. Acabem les vacances i de cop i volta sembla que ens fiquem en una mena de túnel en què no hi ha caps de setmana, dies de festa o tardes lliures», completa l'expert. «Doncs bé, planifiquem una mica el lleure per no caure en la voràgine de l'oficina i de les trucades de telèfon d'un dia per l'altre. Planifiquem el primer cap de setmana després de vacances, tinguem metes a curt termini, no perdem l'oportunitat d'incorporar activitats de lleure a la nostra vida. És la millor manera de no tenir la sensació que tot és feina a la vida».

6. Començar projectes vitals il·lusionadors. La tornada de les vacances és un bon moment per pensar si es vol fer algun tipus de voluntariat o bé començar una activitat cultural, per exemple. «Tornar a la rutina sempre és més fàcil si l'omplim dels bons moments que ens poden proporcionar les activitats culturals, educatives i altruistes».

7. Aprofitar les rutines. «La rutina és una concatenació d'hàbits i els hàbits no són més que comportaments que a força de repetir-los automatitzem sense pensar-hi. Però perquè s'estableixin aquests hàbits cal practicar i moltes vegades trobar-los espai en el dia a dia», diu l'expert. Si les noves rutines que podem establir en tornar de vacances són positives pot ser que fins i tot ens acabem alegrant que les vacances s'acabin. «Depèn de nosaltres», conclou el psicòleg i director de desenvolupament de l'eHealth Center de la UOC, Manuel Armayones.