Investigadors de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) en col·laboració amb la Universitat d'Oslo han demostrat per primera vegada que la glucosa és un nutrient clau per al creixement de neurones motores.

Les conclusions de l'estudi, publicat a la revista eLife, mostren que no només el colesterol i les proteïnes tenen un paper actiu en el creixement de les neurones motores, sinó que la manca de sucre en la dieta altera el creixement axonal i afecta el desenvolupament de malalties neuromotores. L'estudi és liderat pel Grup d'Investigació en Neurolípids de la Facultat i Ciències de la Salut de la UIC Barcelona.

La responsable d'aquest grup, Núria Casals, ha explicat que fins ara se sabia que els aminoàcids de l'alimentació afavoreixen el desenvolupament dels axons neuronals, és a dir, de la prolongació de les neurones que condueixen l'impuls nerviós des del cervell fins a qualsevol múscul del cos. «Gràcies a l'estudi que hem fet, hem pogut demostrar que altres nutrients com el sucre també intervenen en el creixement axonal de les neurones motores», ha argumentat Casals.

Els investigadors han identificat també els senyals que alerten de possibles problemes en el desenvolupament neuronal. En concret, han observat com la proteïna CPT1C «actua com a sensor de l'estat energètic i alerta quan disminueix el nivell de glucosa a l'interior de les neurones».

D'aquesta manera «es frena el creixement de l'axó per evitar mutacions en la CPTC1, que impedeixen que funcioni correctament i produeix una malaltia neuromotora, la paraplègia espàstica hereditària», segons ha explicat una de les autores principals de l'estudi, Rut Fadó.

Els resultats publicats suposen un pas endavant en la investigació sobre el paper que juguen els nutrients en el desenvolupament neuronal i com es regula aquest procés.

A més a més, permeten detectar amb antelació possibles alteracions genètiques i futures patologies.