30 de setembre de 2020
30.09.2020
Regió7
CORONAVIRUS

El consum d'ansiolítics il·legals creix arran de la pandèmia de la covid-19

La popularització de la venda online i la crisi econòmica poden empitjorar les drogoaddiccions

29.09.2020 | 22:16
Imatge il·lustrativa d'uns comprimits mèdics

L'Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies (EMCDDA per les sigles en anglès) ha alertat del consum il·legal d'ansiolítics com les benzodiazepines arran de la pandèmia. En el seu últim informe sobre estupefaents, publicat aquest dimarts, l'agència europea assegura que el confinament va canviar els patrons de consum de les drogues, amb menys ús de substàncies habituals en entorns socials, com la cocaïna o l'MDMA, i un major consum de benzodiazepines i cànnabis. L'EMCDDA tem que la popularització de la venda online i la crisi econòmica per la covid-19 «empitjorin la problemàtica» de les drogoaddiccions a Europa.

Com que la venda al carrer va quedar paralitzada pel confinament, venedors i consumidors van optar pels intercanvis a través del dark net, les xarxes socials i les entregues a domicili. «Veiem un major interès en l'ús de les tecnologies digitals en el mercat de les drogues», afirma el director de l'observatori, Alexis Goosdeel. Creuen que el tràfic digital podria persistir després de la pandèmia.

Més ansiolítics durant la pandèmia

Els experts de l'agència europea de les drogues asseguren que el confinament ha contribuït a un augment en el consum d'ansiolítics de forma il·legal. Segons els seus estudis, aquest increment s'ha produït sobretot per l'ús que n'han fet els consumidors habituals de drogues per afrontar «l'ansietat i la depressió», així com «els símptomes d'abstinència» per altres substàncies.

L'agència europea de les drogues ha detectat al mercat més «versions falses» de medicaments prescrits per a l'ansietat, com pot ser el Xanax o el Diazepam. Popularment coneguts com a «Valium del carrer», l'observatori recorda que porten substàncies noves i «molt tòxiques». «No només hem detectat un augment de consum de benzodiazepines, sinó també un increment dels danys que han causat», remarquen els experts. Per això, alerten del risc de sobredosis que comporten aquests medicaments falsos.

La cocaïna, en el punt de mira

Tot i que amb el confinament va caure el consum de cocaïna, aquesta droga encara està en el punt de mira de les autoritats. L'últim any es va registrar un nou rècord de confiscacions de cocaïna a Europa, especialment a Bèlgica, Espanya i els Països Baixos.

«La cocaïna cada cop té un paper més destacat en els problemes de drogoaddiccions a Europa», alerta l'informe.

Des de la crisi econòmica del 2008, a Espanya ha disminuït el consum de cocaïna, però actualment és la causa del 53% de les morts relacionades amb drogoaddiccions. A més, l'agència europea avisa que cada cop hi ha més persones que busquen tractament pel seu consum. A l'Estat representen el 43% dels drogoaddictes que entren en tractament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...