Moltes vegades sentim que el pa engreixa, que no és saludable, que l'hem d'evitar... I molts altres mites i falses creences. Per ajudar a desmuntar aquestes concepcions, proporcionarem dades sobre el seu valor nutritiu real i exposarem el seu paper en la piràmide nutricional.

De la mateixa manera, repassarem com incloure'l en els nostres hàbits alimentaris, proporcionant una sèrie d'idees per a cada àpat del dia, perquè no hi ha res com una bona llesca de pa per acompanyar el dinar o elaborar unes bones torrades per esmorzar.

A aquestes altures tots hem sentit parlar de la piràmide nutricional, que divideix els productes en funció del seu valor nutricional. Dins d'aquesta classificació, el pa apareix just a la base, com a part de les recomanacions

de consum diari. Aquest ja és un clar indici que ens ajuda a desmuntar la idea que no és saludable. Però, a més, a continuació detallarem alguns dels beneficis que té el pa en la nostra salut.

Saciant

Al llarg de la nostra vida pot ser que necessitem fer una dieta per baixar de pes. I, en aquests casos, el pa serà un gran aliat. Pot ser que no ens agradi menjar-ne de sol, ja que tampoc és que tingui un gust gaire potent, però sí que té un efecte saciant molt valorat. Això es deu, fonamentalment, al seu alt contingut en fibra.

Aporta energia

Aquest producte té una gran quantitat de vitamina B, i concretament de les hidrosolubles. Per tant, és clau perquè l'organisme rebi una aportació extra d'energia, especialment si es consumeix per esmorzar. De la mateixa manera, la fibra contribueix a la digestió i, en conseqüència, a evitar la sensació de pesadesa estomacal.Molt nutritiu

La llista de nutrients que són presents en el pa és bastant extensa. Des de proteïnes vegetals fins a minerals, hidrats de carboni i vitamines. Igualment, té molt pocs greixos i gens de colesterol.

Prevé malalties

El consum diari de pa està relacionat amb la prevenció de malalties com l'obesitat o la diabetis. És, igualment, una bona forma de prevenir les malalties cardiovasculars i neurològiques. El motiu és el seu contingut en proteïnes vegetals i antioxidants, que també contribueixen a alentir l'envelliment cel·lular.Com incloure'l en el dia a dia?

Una de les principals qualitats del pa és que és un aliment molt versàtil. Encaixa a la perfecció amb receptes dolces i salades, i pot estar present amb total naturalitat en qualsevol dels àpats del dia. Vegem com pot incloure's en la nostra dieta de forma senzilla.

Esmorzar

En algunes regions espanyoles, com a Andalusia i tota l'àrea mediterrània, és molt comú menjar torrades amb tomàquet triturat, pernil i oli d'oliva per esmorzar. A Catalunya fem pa amb tomàquet. Aporta una gran quantitat de nutrients per començar el dia, i podem combinar-lo amb suc de taronja natural i cafè amb llet.

Dinar i sopar

En aquests àpats, ens pot servir com a complement per acompanyar cada plat. Però també pot servir de base per a alguna recepta: migas, evidentment, però també salmorejos, ajoblancos... A més, les torrades i els canapès són uns entrants perfectes, tenen un aspecte insuperable i combinen productes molt atractius.

Berenar

En aquest cas, les opcions són una mica més reduïdes. L'opció tradicional sempre han sigut els entrepans; de fet, no fa tant el pa amb xocolata era el berenar per excel·lència a Espanya. Però avui recomanem optar per farcits una mica més sans, com el gall dindi o el formatge light.

En conclusió, no podem oblidar que el pa és una de les bases de la nostra alimentació. Si volem fer un canvi per millorar els nostres hàbits alimentaris no necessitem deixar de consumir-ne, sinó fer-ho de manera més saludable.

Els tipus de pa més populars

A Espanya existeixen uns 315 tipus de pa, cosa que fa que tinguem una immensa quantitat de varietats a la nostra disposició. Tot dependrà de les preferències de cada persona, del seu estil de vida i del seu organisme. Alguns

dels més populars estan elaborats amb els cereals següents.

Pa de blat

El que trobem amb més freqüència en qualsevol establiment. Quan és integral té un aspecte més fosc, mentre que si és refinat seria el que coneixem com a pa blanc. Destaca per la seva aportació de fibra.

Pa de civada

És més suau i dolç, però el més important és la seva quantitat de proteïnes i calci. Es recomana per als que necessiten millorar el seu tracte intestinal.

Pa de sègol

Destaca pel seu efecte saciant, ja que és una varietat densa. A més a més, té un sabor marcat i un aspecte fosc. Indicat per a persones amb diabetis o amb càlculs biliars.