El Ministeri de Sanitat ha definit 15 grups de població que comprenen el total dels ciutadans espanyols i que aniran rebent la vacuna a partir del gener i fins a l'estiu. Ho ha anunciat aquest divendres el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa on ha apuntat que els primers quatre grups que seran vacunats -de forma voluntària- entre el gener i principi de març són el personal sanitari, les persones que viuen en residències, els treballadors d'aquestes residències i els grans dependents.

En total 2,5 milions de persones en aquesta primera fase. La segona fase tindrà lloc entre el març i el principi de juny, i la tercera -en què la vacuna ja arribarà a tota la població- als mesos d'estiu. A més dels quatre grups que seran vacunats a la fase 1, n'hi ha 11 més però el Ministeri apunta que es definirà quins entren a la fase 2 i a la 3 depenent de la informació i la disponibilitat de les vacunes. «Serà una decisió flexible segons l'evolució del procés de vacunació», ha afirmat el ministre.

Aquests altres grups que acabaran a la fase 2 i 3 són: persones en situació de risc (on entrarien els majors de 64 anys); persones que viuen o treballen en comunitats amb entorns tancats; persones vulnerables per la seva situació socioeconòmica; persones amb treballs essencials; personal docent; població infantil; adolescents; població adulta; població que viu en zones afectades per possibilitat de brot; embarassades i mares en lactància; i persones que ja tenen immunització.

Segons Illa, els grups han estat dissenyats en funció del risc de mortalitat, risc d'exposició, risc d'impacte socioeconòmic i risc de transmissió. El pla de vacunació serà sotmès a avaluació del Consell Interterritorial, que es reuneix el divendres i posteriorment al criteri de societats científiques, col·legis professionals i associacions de pacients.

«És una estratègia que s'anirà actualitzant per reduir la mortalitat amb eficàcia i protegint els grups més vulnerables», ha comentat Illa.

No serà obligatòria

Illa ha apuntat que la vacuna «no serà obligatòria». «Tots els experts diuen que la millor decisió és que sigui una vacuna voluntària». Sanitat farà una campanya «per explicar a la ciutadania els avantatges de la vacunació» i de moment no es planteja establir requisits de vacunació per accedir a espais com escoles o hospitals.

Salut estudia un pla de vacunació contra la covid-19 que prevegi l'administració de vacunes primer amb unitats mòbils i després a punts centralitzats a diversos llocs de Catalunya. Així ho ha avançat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Per la seva banda, el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19, Jacobo Mendioroz, ha dit que les properes setmanes es començarà a treballar en una eina d'intel·ligència artificial per millorar el rastreig de contactes, que intentarà creuar dades per detectar la confluència en l'espai-temps de persones contagiades i contactes. Mendioroz ha detallat que ara hi ha gairebé 3.000 persones treballant en el rastreig.

Pel que fa a les dades epidemiològiques, Josep Maria Argimon ha celebrat que els contagis es redueixin a un bon ritme (concretament, cada setmana n'hi ha el 35% menys de mitjana), però ha admès que la situació és diferent en els ingressos a UCI, amb una baixada d'entre l'1% i el 3% al dia. En aquest sentit, ha demanat responsabilitat a la ciutadania en el marc de la flexibilització de les restriccions -especialment en els casos de la restauració- per tal d'evitar una tercera onada de cara a Nadal o Reis, i ha avisat que venen «uns mesos complicats» i «un hivern cru i dur».