Investigadors canadencs han descobert que un medicament utilitzat tradicionalment contra la gota ha demostrat la seva eficàcia per tractar malalts de covid-19 al reduir-ne un 44% la mortalitat i un 25% les hospitalitzacions després d'analitzar els resultats d'un estudi amb 4.488 pacients arreu del món.

El medicament, que en català s'anomena colquicina, és un fàrmac derivat del safrà que, a més de combatre la gota, pot ser utilitzat contra l'artritis i la cirrosi, i ha demostrat la seva capacitat de reduir els nivells de citocines i l'activació de macròfags, neutròfils i inflamasoma.

Segons investigadors de l'Institut Cardíac de Mont-real (MHI), el seu estudi clínic «ha demostrat que l'ús de colquicina va estar associat amb reduccions estadísticament significants en el risc de mort i hospitalització comparat amb el placebo».

«En aquells pacients amb un diagnòstic provat de covid-19, la colquicina va reduir les hospitalitzacions en un 25%, la necessitat de ventilació mecànica en un 50% i les mort en un 44%. Aquest gran descobriment científic fa de la colquicina el primer medicament oral del món que pot ser utilitzat per tractar pacients no hospitalitzats amb covid-19», van afegir els autors.

El doctor Jean-Claude Tardif, director del Centre d'Investigació de MHI i principal investigador de l'estudi, va declarar en un comunicat: «El nostre estudi mostra l'eficàcia del tractament de la colquicina a l'hora de prevenir el fenomen de 'tempesta citocina' i reduir les complicacions associades amb la covid-19».

L'estudi, denominat Colcorona, es va realitzar amb 4.488 pacients de tot el Canadà, els Estats Units, Espanya, Sud-amèrica i Sud-àfrica, i va utilitzar un sistema sense contacte, aleatori, doble cec, amb placebo controlat i dissenyat per determinar si la colquicina «podria reduir el risc de greus complicacions associades amb la covid-19».

Els investigadors van afegir que és l'estudi més gran del món en el qual s'ha provat un fàrmac administrat oralment a pacients de covid-19 que no han sigut hospitalitzats.

Pels autors, «tractar pacients amb risc de complicacions amb colquicina tan bon punt la diagnosi de covid-19 és confirmada per una prova de PRC redueix el risc de desenvolupar una greu forma de la malaltia i, en conseqüència, redueix el nombre d'hospitalitzacions», així que prescriure aquest fàrmac «podria alleujar els problemes de congestió hospitalària i reduir-ne els costos sanitaris».