Les intervencions de cirurgia plàstica, estètica i reparadora no han anat a la baixa malgrat la covid-19.

Com ha influït la pandèmia en la demanda d'intervencions de cirurgia plàstica, estètica i reparadora?

La demanda ha baixat però poc, la gent que es vol operar és valenta i té plena confiança en els professionals i en el sistema, ja que es prenen totes les mesures de seguretat sanitària. En aquest sentit, abans de qualsevol intervenció cal fer una prova PCR al pacient, i ha de ser negativa. En primer lloc, és una mesura de seguretat per al pacient, ja que si en un postoperatori desenvolupés la covid podria ser més greu; i en segon lloc, per evitar la difusió de la malaltia entre els professionals i els altres usuaris de la Clínica Sant Josep de Manresa.

Alguns professionals parlen d'efecte positiu i d'un important nombre de demandes. Quina és l'explicació?

La demanda globalment ha baixat però sí que és veritat que hi ha un interès més gran de les persones que veuen una oportunitat p er operar-se pel fet que molts treballen telemàticament i no han d'anar físicament als seus llocs de treballs, la qual cosa els permet fer repòs a casa però sense deixar de treballar. Una altra explicació és la restricció de la mobilitat i de la socialització, que fa que tinguem molts menys compromisos familiars i socials, i en aquest context hi ha gent que es decideix a fer-se alguna intervenció de cirurgia plàstica, estètica o reparadora.

La covid fa por o respecte als pacients?

Sí, hi ha persones que tenen una certa por, però no acaba sent un impediment si prenen la decisió d'operar-se, perquè la confiança en els professionals i en la seva prudència els fa superar la por. Les mesures de seguretat, com les proves PCR que comentàvem, també donen confiança.

Quin missatge traslladaria a les persones que volen fer-se alguna operació o tractament d'estètica?

Que confiïn plenament en els professionals, que segueixen les nostres instruccions i que pensin que si els metges pequem d'alguna cosa és sempre de massa prudència. Hi ha molts aspectes que encara no estan clars sobre la covid-19, no ha passat prou temps per saber-ho tot, els professionals estem informats per les societats professionals i les publicacions mèdiques, però hi ha casos que no queden clars i aleshores el que mana és la prudència, val més demorar una cirurgia que haver de lamentar un cas insòlit.

Què ha canviat en la cirurgia plàstica i estètica en la nova situació marcada per la pandèmia? Com és el nou protocol de seguretat sanitària?

En aquest moment no hi ha canvis, una urgència amb PCR positiva o negativa segueix sent una urgència. Ara bé, per operar patologia electiva o de poca prioritat o fins i tot petita cirurgia ambulatòria, cal una PCR negativa. Fins i tot en moments àlgids, com el que vivim ara, es limita la presència d'acompanyants, als quals se'ls informa de forma telefònica.

Quines són les intervencions més demanades en els últims mesos?

Continuen sent l'augment i la reducció de mames, la cirurgia del contorn corporal i les blefaroplàsties. I, en el meu cas, tot i que és curiós, hi ha més rinoplàsties.

I el perfil majoritari?

Com sempre, gent valenta de totes les edats que confien en els professionals.