El 54% de la població que pateix asma són dones amb una mitjana d’edat de 41 anys. Segons dades del Departament de Salut, l’any 2019 més de mig milió de persones a Catalunya estaven afectades per aquesta malaltia respiratòria.

El nombre més gran de casos en els homes apareixen en l’adolescència, mentre que en les dones ho feia dels 40 als 44 anys. La taxa de prevalença, també durant el 2019, era de 72,08 casos per cada 1.000 habitants i la taxa d’incidència de la malaltia, corresponent als nous casos detectats, va ser de 4,95 per cada 1.000 habitants.

Les persones amb asma presenten altres malalties cròniques. En el cas dels homes aquesta comorbiditat és molt més pronunciada fins als 50 anys i majoritàriament oscil·la entre dues o tres. En el cas de les dones es manté durant tota la seva vida, amb la diferència que fins als 40 anys presenten dues o tres malalties cròniques, però a partir d’aquesta edat poden ser més de tres.

Pel que fa a l’ús de recursos sanitaris, l’espai d’atenció més habitual són les consultes externes, amb un 211% de visites, seguides dels episodis atesos a urgències, amb un 66,5%. La mitjana de visites a l’atenció primària és de 8,4, majoritàriament amb metges, el 5,3%, i amb infermeres, amb un 3%. La despesa farmacològica que fa cada persona que pateix asma és de 517,8 euros.

Causes i tractament de la malaltia

L’asma és una malaltia respiratòria crònica que pot aparèixer a qualsevol edat. Quan els pacients són infants, en arribar als 5-7 anys, els símptomes acostumen a desaparèixer (principalment les al·lèrgies) mentre que en adults la malaltia és més llarga.

Els símptomes més comuns són la sensació de dificultat per respirar, tos seca, sensació de pressió i xiulets al pit, que acostumen a empitjorar a la nit. Els pacients poden patir atacs d’asma, que alteren amb períodes asimptomàtics, o bé crisis d’asma quan els símptomes apareixen de manera sobtada.

L’asma és una malaltia que no té cura. Els símptomes poden anar disminuint amb el pas del temps, o bé es poden anar controlant les crisis que el pacient pateix. Actualment es tracta amb medicaments broncodilatadors i antiinflamatoris.