El BIOCOMSC ha atribuït la pujada ràpida de casos a la variant BA.5, que ja seria majoritària a Catalunya. Un cop activada la nova web del sistema de dades de vigilància epidemiològica, el grup ha remarcat que aquesta variant representava més del 30% el 5 de juny, i amb el procés de substitució que es veu en les dades, ja seria la majoritària.

“El seu creixement coincideix amb l’augment de la positivitat i la detecció de casos”, conclouen els investigadors, que creuen que aquesta variant estaria darrere de la pujada dels últims dies, amb un valor important de reinfeccions. “Això no vol dir que l’augment d’interaccions típiques del juny no pugui ajudar, però la nova variant sí que pot explicar el canvi ràpid en la trajectòria”, diuen.

En tot cas, el grup investigador de la UPC recorda que de moment no hi ha cap indicació que aquesta variant sigui més greu que la BA.2 en les dades internacionals, però admet que tampoc hi ha molta informació que no siguin mitjanes poblacionals. Aquí a Catalunya, de moment, el creixement a les UCI és baix, però sí que s’ha notat un augment en hospitalitzacions i visites als CAP.