David Rodríguez (ERC), de 42 anys, és casat i pare de dos fills. Tot i que no és creient, vol que els seus fills tinguin educació religiosa perquè, si no, "els falta una cosa molt important, que és la llibertat d'elecció". Aficionat a l'esquí, a la lectura i al cinema clàssic, Rodríguez lamenta no tenir més temps per dedicar-s'hi. Fins ara havia de compaginar les seves tasques a l'Ajuntament i al Consell amb la vida professional i familiar. A partir d'ara deixarà les seves funcions de conseller comarcal i aparcarà la feina, per dedicar-se exclusivament a encapçalar tots els projectes engegats per l'ens municipal. Aquest tècnic superior en Administració de Sistemes Informàtics i responsable d'un magatzem de matrius, en el seu primer dia a l'ajuntament després de fer-se oficial que era el candidat per rellevar Jounou, es va dedicar a preparar la presa de possessió de dissabte i a accelerar els temes més urgents que tindrà damunt la taula.

Ja té assumit que serà el proper alcalde de Solsona?

De mica en mica vas assumint que hauràs d'encapçalar el govern de la ciutat i la representació d'aquest govern, costa perquè és un plantejament que no m'havia fet mai. A tots ens anava molt bé tenir una personalitat com Xavier Jounou al capdavant, assumint el lideratge, i nosaltres anar treballant a darrere. De mica en mica em vaig posant a lloc per tirar endavant i assolir aquelles fites i aquells objectius que teníem engegats. Falta una persona importantíssima, però el projecte tira endavant.

Què és el primer que ha fet quan ha arribat a l'ajuntament?

Encara no sóc alcalde, per tant, ni puc ni vull fer res. Aquesta setmana m'estic situant i preparant l'acte de dissabte. Jo era un regidor que m'ocupava molt de les meves àrees però, pel que fa a la resta de regidories, cadascú s'ocupava de les seves tasques. Hi havia l'alcalde, que vetllava pel seu bon funcionament. Jo estava al corrent més o menys de tot, però no en profunditat. Ara em toca posar-me al dia en tot. Per això, la setmana vinent començaré un se- guit de reunions amb cadascun dels regidors. També hi haurà una trobada amb els treballadors de l'Ajuntament per explicar-los que canvia la persona, però no el projecte ni, esperem, les maneres de fer.

El tripartit ha sortit enfortit d'aquesta lamentable pèrdua?

Aquest govern ho ha tingut molt difícil. D'entrada, quan un govern entra nou i se situa, ja té certes dificultats, no és el mateix que quan hi ha una certa continuïtat. A més, si hi ha un canvi de govern, és perquè alguna cosa no acabava de rutllar i ho has d'arreglar. Vam trobar unes arques municipals justetes, a més, la crisi que estem vivint ens ha limitat més l'acció de govern i, a sobre, tenim la pèrdua d'una persona amb una gran capacitat de lideratge com era el Xavier. Això és com una família: quan tot va bé i hi ha diners, tot funciona d'una altra manera. Ara bé, penso que hem d'estar contents tots els socis de govern perquè, malgrat totes aquestes dificultats, ens en sortim.

A què és degut que durant aquest moment d'impàs hagi assumit l'alcaldia accidental El Comú?

El pacte de govern estableix que el primer tinent d'alcalde és el Martí Abella (El Comú). Per tant, no és que els hàgim regalat l'alcaldia. Vam estar a l'expectativa de com evolucionava la malaltia del Xavier i, si hagués hagut d'anar per més llarg, potser hauríem fet un replantejament del tema, però ma-lauradament no ha estat aquesta la situació.

Tindrà dedicació exclusiva?

Tot continuarà igual. També en aquest sentit. Tindré la mateixa dedicació que l'alcalde Jounou i cobraré el mateix. Renunciaré a la meva tasca de conseller comarcal i em substituirà, en principi, la Sara Alarcón [regidora de Cultura] i el portaveu passarà a ser el Benjamí Puig, alcalde de Pinell. També deixaré el càrrec de representant de l'Ajuntament al Centre Sanitari, ja que hi era com a regidor de salut, i aquesta àrea passarà a unes altres mans.

Parlem de la seva substituta, Clara Agut?

Sí, la Clara ocuparà la meva cartera de Salut, Acció Social i Comunicació. És una persona dinàmica, seriosa i amb un caràcter molt agradable, i això li facilitarà molt la tasca. Està molt preparada i més o menys l'hem anat informant de tot el que passava. A més, és la representant d'Esquerra al Consell de Dones del Solsonès, per tant, ja ha estat en certa manera implicada. Per tot això, estic convençut que la Clara Agut farà una gran feina a les regidories que portava jo.

Per tant, doncs, entenem que no hi haurà una redistribució de tasques de govern?

El que volem és, sobretot, transmetre a la ciutadania una imatge de continuïtat, no de transitorietat. Ara no es tornaran a canviar les coses, tot continua igual. L'única cosa que es canvia és allò que és estrictament obligat de canviar, que són les persones. Malauradament, en aquest cas, doncs, s'ha de canviar la persona que presideix l'Ajuntament perquè les circumstàncies ens hi han obligat. I com que cal aquest canvi, ha d'entrar una persona que faci les funcions de la regidoria vacant. Per tant, doncs, només canvia el que és estrictament necessari.

Abans ha explicat que deixa el càrrec de representant de l'Ajuntament al Centre Sanitari. Hi continuarà implicat en certa manera?

Tinc molt interès que funcioni i col·laboraré amb la Clara Agut per tal que tiri endavant. En alguna ocasió hem manifestat que estàvem estudiant la possibilitat d'abandonar la junta de govern del centre, però això ho aparcaria. Em sembla que ara mateix cal mantenir la representativitat a la junta i que sigui la Clara, en tant que regidora de Salut, qui proposi si cal algun dia sortir-ne o no. Estem en desacord com han funcionat les coses fins ara, el que va passar amb la dimissió del gerent no és normal i, a més, hi ha hagut dimissions de regidors de CiU de la comarca. Això vol dir que alguna cosa no rutlla en el si de la gestió del Centre Sanitari.

Com preveu que serà la relació amb l'oposició?

L'oposició fa la seva feina i l'ha de continuar fent i com més bé la facin, millor per a Solsona i per al govern, perquè així fem les coses més ben fetes. Espero que tots siguem capaços de separar la discrepància política, molt legítima, de la relació personal, on no ha d'influir sota cap concepte. Fins ara he tingut unes àrees de govern per les quals amb l'oposició no hi he tingut cap batalla.