El Solsonès optarà per brindar ofertes turístiques singulars i prèmium

La 6a Jornada del Turisme del Solsonès a Torà reuneix més de seixanta persones que es dediquen al sector per crear xarxa

Presentacions de la Jornada del Turisme al convent de Torà

Presentacions de la Jornada del Turisme al convent de Torà / Xavi Moraleda

Xavi Moraleda

Xavi Moraleda

Convertir l'oferta turística del Solsonès en experiències singulars i prèmium per atraure visitants que afavoreixin la conservació del patrimoni i l'entorn del territori, aquesta és la principal línia d'acció en què se centrarà el sector turístic de la comarca. Amb la intenció d'enfortir la xarxa entre les diferents empreses i iniciatives, com també donar a conèixer l'oferta actual, Torà ha acollit la 6a Jornada del Turisme del Solsonès que no se celebrava des del 2019. Els assistents a la trobada, a més, han estrenat les noves visites a la torre de Vallferosa, al mateix municipi, on es començaran a fer guiatges de forma regular.

«El turisme a les comarques de Lleida gaudeix d'una bona salut, any rere any recollim millors xifres quant a nombre de turistes», com ha apuntat el director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, que ha assistit a la trobada. Segons ha explicat a Regió7, l'aposta del Solsonès s'hauria d'alinear cap a un «turisme sostenible, ecològic, regeneratiu i que respecti el patrimoni i medi ambient del territori», un consell que ha transmès als presents.

El celler del Miracle, un espai destinat a la producció de vi que, a banda, ofereix visites al mateix monestir del Santuari del Miracle i que tan sols comercialitza el seu producte als municipis del voltant, segons Alegre, ofereix una experiència «singular i prèmium que no és fàcil d'igualar». Com ha aconsellat, aquests dos adjectius són claus a l'hora de fer l'oferta del territori atractiva pels visitants, que solen buscar «aquesta exclusivitat». A més, ha destacat, el vessant més social del sector, que «aconsegueix arrelar a més persones en aquest entorn rural a través de crear llocs de feina».

A prop d'una seixantena de persones que impulsen iniciatives dins el sector turístic s'han reunit avui a l'església del convent de Sant Antoni de Pàdua de Torà. Tots ells han presentat els seus projectes davant dels presents, per donar a conèixer l'àmplia varietat de propostes que existeixen i per afavorir la creació de nous lligams que enforteixin el sector a la comarca.

Redistribució del panorama turístic

La recent entrada de Torà i Biosca a la comarca del Solsonès, segons el conseller de Turisme del Consell Comarcal, Xavier Vilalta, tot i que ha comportat la necessitat de redistribuir organitzativament el turisme al territori, també ha contribuït a enriquir l'oferta i el patrimoni cultural de què disposa. Per això, la membre de l'Associació de Patrimoni Artístic i Cultural de Torà, Rosa Baga, i la de la junta de la Baquiol, Àngela M. Pujol, han detallat quins són els principals atractius de Torà i Biosca, respectivament; entre els quals hi destaca el castell de Lloberola i la torre de Vallferosa.

Així doncs, la decisió de celebrar aquesta jornada a Torà no ha sigut arbitrària, sinó que ha estat una mostra d'agraïment per la inclusió de les dues localitats a la comarca. La regidora de Turisme del municipi amfitrió, Laia Cererols, ha assegurat que aquest octubre estarà enllestit el nou Pla estratègic del Turisme que garantirà una millor organització del seu patrimoni i el farà més accessible per tal que els visitants «descobreixin la nova part sud del Solsonès».

Noves visites a la torre de Vallferosa

A la tarda, els assistents a la jornada també han pogut gaudir de les noves visites que, a partir d'ara, es començaran a fer de forma regular a la torre de Vallferosa de Torà, a càrrec dels membres de Solsona Experience. Aquest bé d'interès, segons ha explicat Albert Colell, «és una de les torres militars més altes d'Europa, ja que fa 33 metres d'alçada» i des de finals del segle X, quan va ser construïda, «servia per controlar un concorregut camí per on es transportaven mercaderies des de Solsona fins a Guissona, per exemple».

Les noves visites a aquest indret es faran de forma regular els diumenges a les 11 del matí i tindran una durada d'una hora i mitja, encara que també es donarà servei a grups privats que demanin fer-les en qualsevol altre dia i hora de la setmana, sempre que sigui possible.