Sant Llorenç de Morunys, la Coma i la Pedra i Guixers reivindicaran el seu passat lligat a Occitània, des d'avui fins diumenge, en el marc de la cinquena fira occitano-càtar de la vall de Lord, una festa emmarcada en el Festival Càtar al Pirineu Català. Una botifarrada medieval que es farà avui al vespre a l'esplanada de l'ermita romànica de Sant Serni i un free trail, esdeveniment esportiu amb calçat minimalista, són les principals novetats del programa d'enguany.

Un dels plats forts serà la cercavila nocturna de dissabte al vespre a Sant Llorenç de Morunys, un acte que busca recrear, de forma simbòlica, l'arribada de la població occitana a la vall. Els actes començaran aquest vespre i, com a novetat, es farà un sopar popular medieval, amb música en directe, a les 9 del vespre. Una hora abans, amb l'objectiu d'incentivar que la població s'ambienti durant tot el cap de setmana, hi haurà un taller de vestits de l'època.

Dissabte i diumenge els carrers del nucli antic s'ompliran de parades d'artesania i alimentació, que es completarà amb actes per a tots els públics. Un any més, el patrimoni hi tindrà, també, un pes fonamental. En aquest sentit, dissabte a 2/4 de 10 del matí es donarà sortida a una caminada comentada. L'itinerari durà als participants fins a la Pedra, amb explicacions del patrimoni històric i geològic de diferents punts d'interès del recorregut. A més, tant dissabte com diumenge hi haurà visites guiades gratuïtes pel nucli antic, l'església i el museu de la vall de Lord, ubicat als claustres.

Per a la mainada i les seves famílies, s'ha previst una gimcana pels carrers de Sant Llorenç de Morunys, així com tallers i jocs de cucanya. Pel que fa a l'apunt musical, el taller de danses, la cercavila i el concert nocturn aniran a càrrec del grup de música occitana tradicional Ballaveu. Exposicions, xerrades, cinema i moltes altres activitats relacionades amb Occitània, el passat de la vila i l'artesania complementen el programa d'actes.