Tècnics del Servei de Biodiversitat i Protecció dels animals i del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb la col·laboració dels Agents Rurals, han fet una actuació per eradicar tritons turcs d'una bassa de Ca l'Artiller, al Pla de Busa, a Navès (Solsonès). L'objectiu és evitar que s'estableixi una nova espècie exòtica a Catalunya. Els exemplars de tritó turc es van detectar l'any 2011 en aquesta bassa i des de llavors s'hi ha anat fent pressió, tant sobre la població adulta com sobre les larves. En aquestes cinc campanyes s'han retirat uns 180 exemplars adults i més de 300 larves. La principal hipòtesi sobre la procedència d'aquest amfibi és l'alliberament accidental.

La campanya ha consistit a retirar el exemplars al·lòctons localitzats, capturar els autòctons i alliberar-los en una altra bassa, buidar-la, i, en el seu lloc, col·locar un dipòsit i un abeurador per a les vaques de la finca. Totes les actuacions han comptat amb l'autorització del propietari.

Els exemplars de tritó turc es van detectar l'any 2011 en aquesta bassa i des de llavors s'hi ha anat fent pressió, tant sobre la població adulta com sobre les larves. En aquestes cinc campanyes, s'han retirat uns 180 exemplars adults i més de 300 larves. amb tot, no s'ha aconseguit que els exemplars desapareguin del tot i, per això, s'ha optat per l'assecat de l'estanyol en el moment que els adults encara eren a l'aigua i que s'havia detectat la posta. D'aquesta manera, s'espera eliminar el reclutament i que els tritons es dispersin a d'altres punts.

A partir d'ara, els tècnics hauran de fer un seguiment de la situació, ja que els exemplars adults tarden, com a mínim, tres temporades a tornar a l'aigua per reproduir-se. Per tant, hi ha el risc que tornin a fer la posta.