Arran de la preocupació del bisbe Xavier Novell pels continguts i l'enfocament de la formació sexual que s'imparteix actualment a les escoles i els instituts -i la que reben els joves i adolescents a través d'Internet-, tal com va expressar en la seva glossa setmanal, la diòcesi solsonina ha creat un equip de quatre monitors, formats en el programa Teen Star, que s'oferiran a les escoles i parròquies com a alternativa a aquesta formació.

Teen Star és un programa internacional d'educació afectiva i sexual per adolescents i joves que pretén ajudar-los a trobar respostes sobre els dubtes que els plantegen l'amistat, l'amor, la fecunditat i la sexualitat. El bisbat aposta per aquest programa per pal·liar "aquesta veritable emergència educativa", segons Novell. D'acord amb l'escrit del bisbe, "l'educació afectivo-sexual a les famílies i a les escoles és escassa" i la societat en què viuen els adolescents és "tan erotitzada, reduccionista, irresponsable i instintiva pel que fa a la sexualitat" que acaba generant joves infeliços i frustrats.

El programa Teen Star, que va néixer als Estats Units a final dels 70, argumenta el seu èxit en els grups reduïts d'entre 8 i 10 joves que poden parlar confidencialment amb un monitor en les sessions setmanals que comparteixen i que tenen una durada d'entre una hora i una hora i mitja. A més, Teen Star ofereix la possibilitat que cada alumne esculli un monitor amb qui poder mantenir entrevistes individuals i fer-li consultes.

La identitat de les persones es contempla en aquest programa com un tot, des de cinc vessants diferents: emocional, físic, intel·lectual, espiritual i social. Els objectius que pretén assolir són millorar la identitat de la persona, valorar la seva llibertat i capacitat de decisió i desenvolupar en els joves el do de la vida. El temes que es tracten a les sessions van des del significat de la sexualitat en l'amor humà, a l'anatomia del sistema reproductor, passant per temes d'orientació personal i mètodes de planificació familiar. Els quatre monitors del bisbat, dues mestres i dos llicenciats, s'han format en el programa durant el mes d'octubre i ara preparen propostes per fer-ne difusió entre els centres educatius i les parròquies del bisbat per oferir-los una alternativa que no "els aboqui a buscar aquest servei a les ATS dels centres sanitaris". Novell expressa en la seva glossa que un cop més "un desig i un somni arriba a realitzar-se".