L'Ajuntament de Guixers ha aprovat la modificació de la xarxa d'aigües de la parròquia de Vilamantells, un projecte que té el vistiplau de la Diputació de Lleida i que està pendent de l'aprovació de la Generalitat. El consistori vol instal·lar bombes d'aigua per mantenir el dipòsit que l'emmagatzema en constant moviment per poder regular-hi la presència de clor.

«Els veïns de la parròquia ja fa temps que es queixaven que amb freqüència els arribava l'aigua a casa amb grans quantitats de clor», explica l'alcalde del municipi, Marià Chaure. «Per aquest motiu vam demanar una subvenció a la Diputació de Lleida perquè es posés remei al problema al més aviat possible», afegeix .

A hores d'ara, el dipòsit de la xarxa d'aigua de la parròquia de Vilamantells funciona amb electricitat provinent de plaques solars. Ara, però, l'Ajuntament es proposa fer una nova instal·lació i una estesa d'aproximadament 500 metres de línia elèctrica que faci possible muntar bombes d'aigua, perquè «amb les plaques solars no hi ha prou potència elèctrica», explica l'alcalde. La manca de potència «provoca que als laterals del dipòsit s'hi acumulin bosses de clor que quan són plenes rebenten i llavors l'aigua apareix a les cases amb grans quantitats de clor». Ara, «amb aquesta reforma, les bombes impediran que hi hagi cap tipus d'acumulació perquè l'aigua estarà en constant moviment i, per tant, hi haurà una bona regulació del producte químic.

Els treballs, que han rebut el vistiplau del consistori i la Diputació de Lleida, «necessiten l'aprovació dels departaments de Medi Ambient, ja que hi haurà un impacte ambiental per la presència del cable elèctric, i també del departament d'Indústria, perquè ara hi haurà nova maquinària», relata Chaure. De totes maneres, el consistori «creiem que les obres que hem sol·licitat són d'interès públic i municipal i, per tant, la Generalitat ens hauria d'acceptar aviat el projecte».

Si la Generalitat es posiciona a favor del projecte, els treballs s'iniciaran el proper més de març i es podrien acabar en quinze dies.

Per fer possible la instal·lació de la línia elèctrica i les bombes d'aigua, Guixers ha rebut una subvenció de la Diputació de 14.000 euros i l'Ajuntament n'hi afegirà entre 7.000 i 8.000, «depenent de les possibles complicacions que puguin sorgir», diu Chaure.

Altres reformes

El projecte pendent d'aprovació és complementari de la reforma del circuit d'aigua de la mateixa parròquia, que ha consistit en la substitució del sistema de canonades. Segons l'alcalde, «les que hi havia fins ara tenien almenys 30 anys i podien aportar partícules nocives per a l'aigua».

El canvi de la xarxa de canonades s'ha acabat aquest mes de gener, també gràcies a una subvenció de la Diputació de Lleida valorada en 20.000 euros.

L'Ajuntament preveu posar fi als problemes de l'aigua de Vilamantells amb les dues actuacions.