La missa, amb la catedral plena de gent de les diverses parròquies on mossèn Alsina havia fet missa, es va iniciar a les 11 del matí i va estar presidia pel bisbe de Solsona, Xavier Novell, que va voler retre homenatge a Ramon Alsina amb elogis i amb l'explicació de la seva trajectòria de vida com a mossèn. A la celebració de les exèquies també hi va haver la presència de rectors de les diferents par-ròquies que formen el bisbat de Solsona.

Al principi de la missa, després de la salutació als feligresos assistents a la catedral, el bisbe Xavier Novell va destacar que la vida «ter-renal» de mossèn Alsina havia estat plenament dedicada a les par-ròquies on havia fet missa i també «a explicar arreu la pregària de Déu».

Novell també va explicar que el sacerdot, en els darrers anys, havia patit una malaltia que li havia condicionat la seva tasca, però que «fins que va tenir forces va voler fer missa», i que el seu caràcter i el seu esperit incansable havien fet de mossèn Alsina «una persona estimada per tothom».

«La mort és el pas cap a la vida eterna» són unes paraules que, segons Novell, mossèn Alsina sempre predicava «de manera persistent per tot el bisbat, a la seva estimada Berga, o a Navès, on havia estat rector els seus últims anys», va explicar el bisbe.

Al final de la celebració, el bisbe Novell va explicar que els últims anys mossèn Ramon Alsina els va passar a la Casa Sacerdotal del Seminari, on «va ser cuidat excepcionalment pel personal treballador i la directora del centre», va explicar el bisbe, que va donar les gràcies a les persones que havien dut a terme aquesta tasca. També es va fer una lectura de la biografia del mossèn.

Mossèn Ramon Alsina va néixer a Berga l'any 1932 i va iniciar els seus estudis al seminari de Solsona l'any 1944. Va ser ordenat el 1956.

Al llarg de la seva trajectòria va servir pastoralment més de deu parròquies, entre elles la de Seana, Berga i Cardona, i la darrera va ser Navès.

Durant aquests anys, va fer una tasca per impulsar la llengua catalana, juntament amb altres sacerdots com Climent Forner, amb la creació de la revista per a nens i nenes L'Infantil.

Entre altres càrrecs, va ser vicari general del bisbe Antoni Deig durant els anys 1996-2001.