«Aquest any es pretén consolidar el canvi de format de l'any passat amb la creació del Solsbirra Fest i les activitats en directe a la plaça Major», explica el tècnic de fires del Consell Comarcal del Solsonès, Pere Obiols.

El Solsbirra Fest va ser un gran èxit en la seva primera edició a la Fira del Bolet de Solsona i, per tant, l'organització vol reforçar el festival de la cervesa artesana amb una millora de la qualitat en diversos aspectes. «El format és el mateix de l'any passat. Enguany hem escollit 4 cerveseres petites i de proximitat (Hoppit, La Masovera, Grenyut i La Calavera) i apostem per un increment de qualitat en les actuacions musicals del festival», explica Obiols, que destaca que «volem que sigui un festival petit però de qualitat».

El Consell Comarcal ja fa uns anys que està apostant per millorar la consciència mediambiental en les fires de la comarca. En aquesta edició de la Fira del Bolet, i gràcies a un increment de pressupost, l'organització eliminarà tots els envasos i gots de plàstic del Solsbirra Fest i oferirà envasos reciclables i gots de vidre. A més, l'increment de pressupost ha permès canviar els estands de PVC per estands de fusta, que són més sostenibles mediambientalment.

L'organització també ha volgut reforçar les diferents activitats que es fan en directe a la plaça Major de Solsona, com el taller «Cuina boletaire per als menuts», a càrrec de Laia Espasa de Molsa Toleràncies, o el contacontes a càrrec de La Tribu Juganera.

Una altra novetat d'aquesta edició és la recuperació de la jornada tècnica del bolet. Divendres al matí tindrà lloc la jornada organitzada pel Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya (CTFC), que tractarà sobre el tema dels vedats de bolets als boscos.

Un altre canvi respecte a l'any passat és l'eliminació del taller de cuina de dijous i del tradicional sopar de la nit de divendres. «El taller de cuina de dijous començava a ser molt monòton», explica Obiols, que assenyala que s'ha volgut prescindir d'aquesta activitat per centrar-se en la millora d'altres aspectes de la fira.

Pel que fa al sopar, la situació de transició en què es troba el Gremi d'Hostaleria del Solsonès després del canvi en la seva presidència, fa només unes setmanes, ha fet impossible que es pogués organitzar correctament la vetllada de divendres. La situació del gremi també ha provocat un retard en el programa de la 15a edició de les Jornades Gastronòmiques, que encara està en fase de preparació i del qual s'informarà en les properes setmanes.

L'acte estrella de la Fira del Bolet, la sortida micològica a la finca Monegal, tindrà lloc dissabte al matí. Si no arriben les pluges al Solsonès en les properes setmanes, costarà trobar bolets als boscos de la comarca, però Obiols explica que «l'objectiu de la sortida micològica no és anar a buscar bolets, ni omplir la cistella, sinó que l'objectiu és conèixer el seu hàbitat, les espècies que podem trobar, la conscienciació pel bosc i el respecte. És més una sortida pedagògica que de collir bolets», assegura el tècnic del Consell Comarcal, que subratlla que «de fet és un des actes que més agraden i en què sempre fem ple de participació».

A la fira tampoc hi faltarà el mercat del bolet i de productes artesanals de la comarca, que se celebrarà dissabte i diumenge.