L’escriptora i activista refugiada a Catalunya Nadia Ghulam; Abdel Gahni, que va viure diverses adversitats des que es va quedar sord de petit; la viticultora Mariona Rendé, víctima dels aiguats que van arrasar el seu celler el 2019; Josep Giribet, daltònic i savi en pigments, i el solsoní Joan Ramon Colillas, empresari i terapeuta que ha superat un llarg procés d’addiccions. Són els ponents de la cinquena edició del cicle de conferències Calidoscòpia, organitzat per la Biblioteca Carles Morató durant cinc divendres de tardor, amb la resiliència de fil conductor.

La resiliència, entesa com la capacitat de superar l’adversitat, és, segons el filòsof Víctor Pérez, coordinador del cicle de conferències Calidoscòpia, «el poder que ningú no voldria mostrar, però que tots tenim amagat i que ens fa més humans». Enguany aquest programa de tardor que ofereix la Biblioteca Carles Morató presenta les experiències de cinc «super-resilients» que la vida els ha dut a aprendre a desafiar els obstacles i a confiar en el món, conscients que «desafiar i confiar és viure». La cita amb ells serà cada divendres del 7 d’octubre al 4 de novembre a les set de la tarda al saló de les Homilies d’Organyà.

La primera conferència, el 7 d’octubre, es titula «La lliçó de les llàgrimes» i donarà a conèixer la trajectòria vital d’Abdel Gahni Ajram (Ksar Tizougharinne, Marroc, 1987), que va quedar sord als dos anys per una meningitis i va viure en la indigència a Catalunya amb només vuit anys. Avui treballa en una fàbrica manufacturera, espera la seva primera filla i viu una vida pròspera. Explicarà les seves vicissituds en una conversa amb l’educadora i treballadora social Neus Sampons.

Enguany se celebra la cinquena edició d’aquest cicle engegat pel filòsof solsoní Víctor Pérez.