Tàctil i molt visual, així és Windows 8, la nova versió del sistema operatiu de Microsoft que arriba aquest divendres al mercat amb la vista posada en les tauletes i amb el propòsit de recuperar la brillantor d'abans.

La computació en el núvol, el "boom" de les aplicacions i la mobilitat -tendències d'èxit indiscutible- conformen l'esperit de la gran aposta de Microsoft per al mercat de consum, on ha perdut força en els últims anys.

El que més crida l'atenció de Windows 8 és la seva interfície: multitàctil, acolorida i composta d'aplicacions, molt orientada a les tablets.

El sistema s'ha concebut perquè l'experiència de l'usuari sigui la mateixa amb independència del dispositiu que s'utilitzi, ha assegurat el responsable del sistema operatiu de Microsoft a Espanya, Fernando Calvo.

Amb un mateix compte de correu electrònic, el consumidor pot accedir a la seva configuració, els seus contactes i les seves dades des de diferents dispositius.

Windows 8 també recull el fenomen de la segona pantalla: permet dividir el monitor en dos per realitzar sengles activitats alhora: per exemple, escriure un document i consultar el temps, tuitejar i veure un vídeo.

Aquesta nova versió de Windows requereix que l'usuari es familiaritzi amb el seu funcionament: menús lliscants, noves formes de navegar i una nova manera de tancar els programes, per exemple.

Un Windows "reimaginat"

Però des de la companyia de Redmond (Washington) insisteixen que aquest és un Windows "reimagint", però no reinventat, i en efecte, més enllà de la seva carcassa, els fonaments del nou sistema operatiu beuen de l'arquitectura clàssica de Windows i l'usuari pot triar que apareguin en qualsevol moment. I el botó d'inici seguirà existint.

El sistema portarà integrades les aplicacions de correu electrònic, missatgeria, calendari, mapes, contactes, Xbox Music, vídeo, el navegador Internet Explorer 10, Smartglass -que permet la interacció entre diferents pantalles- i el servei d'emmagatzematge en el núvol Skydrive.

"Si hagués de resumir Windows 8 en una sola frase diria que habilita una nova generació de dispositius. Amb Windows 8 ve una onada d'innovació en maquinari", ha explicat el responsable del sistema operatiu de Microsoft a Espanya.

Els fabricants s'han posat les piles creant equips i perifèrics que donin vida al sistema operatiu. En aquest context les tablets i els dispositius convertible s-a mig camí entre la tauleta i l'ordinador portàtil -seran els productes estrella.

Crida l'atenció l'aposta de la companyia de Redmond (Washington) per entrar a la producció de dispositius -amb la tablet Surface- i per voler clavar queixelada als serveis- amb Xbox Music i més endavant amb el cinema-, com ja fan amb èxit considerable Apple o Amazon.

Després d'alguns anys instal·lat en la comoditat, gràcies a l'èxit en el mercat professional i també als bons rèdits recollits en l'àmbit del lleure interactiu amb Xbox, Microsoft afronta una tardor moguda.

No només llança Windows 8, també Windows Phone 8, el servei de música en "streaming" Xbox Music, una nova versió d'Internet Explorer -la 10-, la tauleta de fabricació pròpia Surface -amb la qual espera competir amb l'iPad- i l'aplicació Smartglass, que permetrà accedir als continguts de Xbox Live des de telèfons i tablets i passar-los de la pantalla d'un dispositiu a un televisor.

Microsoft ha posat tota la carn a la graella i els seus socis fabricants esperen el sistema operatiu per impulsar el malmès mercat dels ordinadors personals.