08 de abril de 2015
08.04.2015

Creen una bateria que carrega el mòbil en menys d'un minut

Està feta d'alumini i en un futur podria ser l'alternativa a les actuals bateries d'ió-liti

08.04.2015 | 20:41
Creen una bateria que carrega el mòbil en menys d'un minut

Un equip de científics de la Universitat d'Stanford (EUA) ha desenvolupat una bateria d'alumini d'alt rendiment i durabilitat capaç de carregar un telèfon mòbil en menys d'un minut.

El desenvolupament, publicat aquesta setmana a la revista científica "Nature", es troba en fase experimental però els investigadors destaquen que aquesta bateria d'alumini podria acabar sent una alternativa comercial tant a les bateries d'ió-liti (presents en portàtils i telèfons mòbils) com a les piles alcalines.

L'alumini ha estat un material amb el qual s'ha experimentat durant dècades per al desenvolupament de bateries comercialment viables, però ara un equip liderat pel catedràtic de química Hongjie Dai ha aconseguit dissenyar una proposta d'alt rendiment, càrrega ràpida i més econòmica que les d'ió-liti.

El desafiament era trobar un material capaç de produir suficient voltatge després de repetits cicles de càrrega i descàrrega.

La bateria desenvolupada té dos elèctrodes: un ànode i un càtode -que s'ha fet amb grafit- carregats, que es van disposar al costat d'un electròlit líquid iònic.

El resultat és una bateria capaç de carregar un telèfon mòbil en un minut, que manté la seva capacitat durant 7.500 cicles de càrrega (enfront dels mil d'una bateria d'ió-liti estàndard) i que es pot doblegar.

La bateria recarregable experimental genera uns dos volts d'electricitat, la major fins avui per una d'alumini, però els investigadors treballen per aconseguir el voltatge d'una de liti, que és del doble.

"Millorant el material del càtode podria augmentar-se el voltatge i la densitat de l'energia", ha indicat a la web d'Stanford el científic Dai.

Els investigadors destaquen el seu baix cost, baixa inflamabilitat i la seva alta capacitat per contenir molta càrrega.

"Hem desenvolupat una bateria d'alumini recarregable que pot reemplaçar les actuals, tals com les piles alcalines, que són dolentes per al medi ambient, i les bateries d'ió liti, que de vegades surten cremant".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema